dijous, 25 d’agost del 2016

 1907: el terratrèmol de Rubí

El 18 de febrer de 1907 els habitants de Rubí notaren una mena de soroll subterrani molt clar. Algú va pensar que podia haver estat un huracà; altres ho atribuïren a l'explosió d'una caldera en alguna fàbrica de la comarca. Els que romangueren a les seves cases, en veure tremolar portes, vidrieres i quadres, no van dubtar que estaven patint un terratrèmol.

Aquest movimen sísmic fou de molt escassa intensitat (4 a l'escala de Richter) i no porovocà víctimes ni danys materials. No obstant, l'epicentre es va situar precisament a Rubí.


Des d'aleshores la nostra àrea ha anat patint diversos sismes molt suaus. De fet, Catalunya és zona sísmica i els principals terratrèmols han tingut epicentre el nord, especialment la cadena pirenaica. Devastadors van ser els del segle XV (1428, amb 1000 morts, i 1448). Des d'aleshores afortunadament no hi ha hagut cap tan important com aquells, encara que segons els experts en patim dos al dia!

Terratrèmols històrics a Catalunya. www.ccma.cat

Però el sisme de Rubí de 1907 és important a la història de la ciència catalana per haver estat el primer que es va estudiar de manera científica a l'estat espanyol. Fou Josep Comas i Solà el científic que va presentar els resultats de la seva investigació sobre el nostre terratrèmol a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i d'aquesta manera s'iniciaren els estudis sobre els moviments sísmics a casa nostra. Sembla ser que el de Rubí fou ocasionat per un enfonsament de la depressió del Vallès. I és que vivim en una zona de relativa activitat geològica, com molts països de la Mediterrània.

Josep Comas, el 1905. www.estelnegre.org

Cal destacar, per finalitzar aquesta entrada, que el 1992, amb motiu del 85è aniversari del sisme de Rubí, F. Xavier Arís va impartir unes xerrades sobre aquest fet a la nostra ciutat.

 Xavier Arís el 1992 en la seva xerrada sobre el sisme de Rubí

8 comentaris:

  1. Madre mía que cambiado está Xavier... Un abrazo a todos mis compañeros

    ResponElimina
  2. Madre mía que cambiado está Xavier... Un abrazo a todos mis compañeros

    ResponElimina
  3. Hola, Núria, què tal? Sí, Xavi ha cambiado bastante.

    ResponElimina
  4. Hola Jordi...disculpa que este móvil no lo domino... Cambiado y a la tercera por fin... Ahora que ya empiezo a encontrarme mejor a ver si paso a veros
    Bs

    ResponElimina
  5. Hola Jordi...disculpa que este móvil no lo domino... Cambiado y a la tercera por fin... Ahora que ya empiezo a encontrarme mejor a ver si paso a veros
    Bs

    ResponElimina