diumenge, 21 d’agost del 2016

El castell de Rubí

Un dels monuments més emblemàtics de Rubí, juntament amb l'església o de les Escoles Ribas, és el castell de Rubí, que actualment allotja el Museu d'Història Local.

Part sud del castell. Foto Jordi Vilalta

El turonet on es troba assentat presenta restes d'ocupació molt antigues, fins i tot del segle VI aC. Aquí s'ubicaria un petit poblat ibèric, segons les excavacions efectuades a finals del segle passat.

El primer castell medieval de Rubí, no obstant, s'ubicava més lluny, al costat de l'ermita de Sant Genís, i formava part de la línia defensiva del comtat de Barcelona respecte a les terres d'Al-Andalus. Era administrat per un veguer que representava el comte. Després va passar als Claramunt i a altres famílies més.

Reconstrucció del primer castell de Rubí segons Pere Bel.

El castell actual, situat no lluny de la riera, fou construït el 1233 per Berenguer de Rubí, amb permís del rei Jaume I el Conqueridor. El 1361 va passar a la família dels Torrellas. La missió de la fortalesa-residència era defensar el terme de Rubí, sobre el qual, d'acord amb el sistema del feudalisme, tenia jurisdicció civil i militar. Aquesta, a finals del segle XIV, va passar al rei Joan I, cosa que va donar lloc a la fi del règim feudal a Rubí. A partir d'aleshores el castell seria només una residència senyorial més, encara que amb moltes terres, aixó sí.

Postal antiga del castell.

És del segle XV, quan eren el Torrelles els senyors del castell i la seva jurisdicció, el cos oriental, amb els seus bells finestrals gòtics i les malauradament degradades pintures de l'interior, amb temes navals. També cal destacar d'aquesta època la porta que donava accés al desaparegut balcó sobre el pati, que ara és una finestra.

Ala est del castell, amb els finestrals del segle XV

A principis del segle XVIII el castell és una masia més del terme de Rubí i els merlets del cos oriental són escapçats o bé reomplerts i s'hi construeix una teulada d'una sola vessant.

El castell a principis del segle passat. Foto Roset

Després de passar per diverses mans, finalment, el 1983, l'edifici fou adquirit per l'Ajuntament de Rubí, que, un cop feta una polèmica rehabilitació que destruí alguns elements patrimonials, el va destinar a Ecomuseu urbà. Actualment, com hem dit al principi, allotja el Museu d'Història Local, gestionat pel municipi de Rubí.

Entrada actual al Museu d'Història Local. Foto J. Vilalta

Cal dir, per acabar, que entre 1989 i 1990 l'arqueòleg Josep Maria Vila va fer un estudi de les fases del castell que fou publicat al Butlletí 36 del GCMR (març de 1993), que podeu consultar a la Bilioteca Mestre Martí Tauler.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada