dissabte, 12 de novembre del 2016

 "El Gra", un bon exemple d'estimació per a la història de la ciutat

La Biblioteca Mestre Martí Tauler, de Rubí, dedica aquest mes de novembre al Grup Fotogràfic "El Gra" (el passat any els protagonistes foren els geganters), amb motiu del 50 aniversari de l'entitat. S'hi organitzen diverses activitats relacionades amb el món de la imatge (tallers, documentals, exposicions...).


"El Gra" va nèixer el 1966 com a una secció del Centre Excursionista de Rubí i entre els seus socis més importants hem d'esmentar notables fotògrafs com Ignasi Marroyo o Josep Maria Roset. El 1980  es van constituir com a entitat independent.

"El Gra" el 1966. Font: www.rubitv.cat

"El Gra" és una de les associacions rubinenques que més han aportat al món cultural de la ciutat. No només són un col·lectiu de persones que estimen l'art de la fotografia i la practiquen amb passió i qualitat, sinó que també  han col·laborat a divulgar el coneixement de la nostra història recent, precisament a través de la captació d'imatges o bé de la conservació i posada en valor d'antigues fotografies.

L'exemple més recent ha estat l'exposició al Celler sobre les festes majors del període democràtic, des de 1979 fins a 2015, i l'edició del volum del 50 aniversari (foto de sota), de notable qualitat, on s'exposa una bona selecció de fotos de les diverses celebracions de Sant Pere. Els fotògrafs d'"El Gra" anaven enregistrant any darrera any, des de la primera Festa Major, els seus millors moments a través de l'activitat Fotografia Viva, i es mostraven al públic del carrer les imatges de cada dia festiu a través d'uns panells.


Altres aportacions a la nostra història han estat tres llibres que tot seguim esmentarem. En primer lloc, Rubinencs al segle XX, de 2001, amb fotos restaurades o captades per Ignasi Marroyo, on es presentava una bona selecció de persones de la ciutat destacades en diferents àmbits.


El 2004 va aparéixer un altre volum, 4 Miscel·lànies rubinenques, on es mostraven, entre altres aspectes, l'evolució dels comerços de Rubí a través del temps, les masies del nostre terme i un recull d'imatges de l'església de Sant Pere. Totes les fotografies eren també d'en Marroyo.


I el 2008 es va publicar el llibre Motius de Rubí, una ullada amable a la gent d'abans, amb un recull de fotos de més de 200 famílies rubinenques, aportades per elles mateixes i agrupades pel seu "malnom". Era una idea que havia germinat a les ments d'uns veïns del carrer de Sant Miquel i que aviat es va portar a la pràctica en dues exposicions (2006 i 2007) precedents a l'edició del volum.


Així veiem com a Rubí hi ha un bon estol de persones interessades per a la nostra història i per preservar el patrimoni de la ciutat i al Grup Fotogràfic "El Gra" n'hi ha moltes d'elles amb ganes de fer coses.

Felicitats pel vostre 50 aniversari!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada