dissabte, 12 de desembre del 2015

 Un rubinenc de 100 anys, memòria viva de la història de la ciutat

Aquesta setmana ha tingut lloc una entranyable celebració al domicili del rubinenc Josep Flotats. El dia 9 ha complert l'edat de 100 anys i ha rebut la visita de l'alcaldessa de la nostra ciutat, que li ha lliurat una placa commemorativa.

Josep Flotats amb l'alcaldessa i familiars (www.diariderubi.com)

Flotats va néixer a Rubí, en el si d'una família pagesa dedicada al cultiu de la vinya. Va combatre a la guerra civil i va patir també la repressió del franquisme. Durant el conflicte fratricida que colpejà el nostre país, va desaparèixer el seu germà Jaume, del qual no va saber mai més, fins que recentment l'historiador local Eduard Puigventós va descobrir que el seu cos era sebollit en una fossa comuna de Tarragona, cosa que va comunicar a en Josep.

Flotats amb la foto de la seva família (www.elperiodico.com)

Aquest centenari rubinenc, el mes de febrer, va rebre un reconeixement públic en l'acte que va impulsar l'escriptora local Gracia Pérez, on s'homenatjava els supervivents de la incivil guerra d'Espanya.


Josep Flotats és un arxiu vivent de tota la història de Rubí del segle XX. Per tant, és especialment interessant per ls historiografia local poder recollir les seves vivències. La història no és només la que es reflecteix als documents oficials, sinó també el conjunt de percepcions i records de la gent que ha viscut les vicissituds dels temps. Caldria establir un projecte de treball per recollir aquesta memòria. Molta gent gran de Rubí podria aportar una informació valuosa per captar el que ha estat el segle XX a la nostra població des del punt de vista de la gent que l'ha protagonitzat. Aquest projecte de memòria oral és un repte que caldria que assumissin les entitats vinculades a l'estudi de la nostra història, entre les quals ens incloïm.

Avis de Rubí en una xerrada sobre topònims (www.rubitv.cat)


1 comentari:

  1. ...la foto treta, és el centre Primero de Mayo en la Serreta al costat dels mossos d'escuadra.
    Rubí.
    Cada dia anem perdem aquesta memória,que cal recordar. No fem res. Ningú vol escoltar ..."las batallitas del abuelo"

    ResponElimina