dijous, 17 de desembre del 2015

 Les fonts de Rubí

Durant el segle passat i fins la tràgica rierada que assolà part de Rubí, la nostra població comptava amb un bon nombre de fonts, fruit de la gran riquesa freàtica del seu subsòl.

Era costum que molts grups de persones, excursionistes, caçadors, grups d'amics, famílies, etc.,  passessin bones estones al costat del raig d'aigua que sempre sortia dels brolladors de les fonts, moltes situades al costat de les masies, o no gaire lluny del poble. Eren les anomenades "fontades".

Fontada a la font de Sant Muç, anys 60.

Al programa de Festa Major de 1912 s'hi esmenten les fonts (no totes, però) de què podien gaudir rubinencs i també forans. Moltes d'elles foren greument afectades per les inundacions del 1962, i en pervisqueren poquíssimes, les més allunyades de la riera.

La font del Bullidor, afectada per la rierada. Foto B. Cucurull

Tot i així, la creixent urbanització, la construcció dels polígons industrials, l'abandó progrerssiu de la vida a les masies... i també els canvis de costums, feren que les antigues fonts a poc a poc anessin desapareixent o es degradessin.

Cal dir que la font més important i que més ressó va tenir quant a la vida social de la gent de Rubí fou la del Bullidor, de la qual, actualment només resta el nom d'un carrer. Aquell lloc on molts aprofitaven per reunir-se i organitzar festes i trobades, fou definitivament estroncat per la rierada després d'un època de degradació i abandó.

La font del Bullidor a principis del segle XX

No hem d'oblidar tampoc altres fonts emblemàtiques de Rubí: la font de Can Fatjó, desapareguda ja el 1918, quan es construí la via del tren; la de la Torre de la Llebra, també desapareguda amb la rierada, que era bellament ornamentada i envoltada de pollancres; la font del Felip, prop de Cova Solera i al costat de la riera, de la qual encara es conserva la deu, procedent de la zona de cal Notari (actual carrer de Josep Serra); les fonts de can Roig (una amb un bell mosaic de la verge del Carme); la font dels Enamorats, la font del Ferro (una de les poques que encara perviuen i es fan servir, al carrer de Mallorca), la de Sant Muç...

Una de les dues fonts de Can Roig. Foto J. M. Pérez.

Cal, no obstant, recalcar que els últims anys un grup d'entusiastes rubinencs, pertanyent a diferents entitats (Rubí d'Arrel, el nostre grup, CEPNA, CRAC, Centre Excursionista i Agrupament Escolta Guspira) ha fet una notable labor per posar una altra vegada en valor la font de Sant Muç.

Rehabilitació de la font de Sant Muç per les entitats.

I, molt recentment, hem vist amb agradable sorpresa com l'administració pública està rehabilitant la deu de la font de can Tiraïres, al costat de l'autopista C-16, enmig d'un entorn natural molt interessant.

Restauració de la deu de la font de Can Tiraïrres

És molt difícil, o millor dit, impossible, que totes les antigues fonts que feien de Rubí un lloc ideal per gaudir de moments de relax amb els amics o la família, puguin ser restaurades. No obstant, caldria lluitar perquè les que es troben en estat de degradació puguessin tornar a fer la seva funció de lloc agradable on passar una bona estona. Difícil en aquesta època de noves tecnologies relatives al món de l'oci, però necessari si volem preservar un dels elements que marquen la nostra identitat.

La font de ca n'Oriol, encara en ús.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada