dijous, 31 de desembre del 2015

 L'Arxiu Municipal de Rubí, una eina indispensable per escriure la història

Una de les eines més importants que tenim a Rubí per poder portar a terme una bona investigació històrica, pel que fa a l'època contemporània, és l'Arxiu Municipal de Rubí.

La seva missió és recollir, organitzar i conservar la documentació que genera l'Ajuntament. Una de les seves feines, i la que per nosaltres és més important, és la d'assessora els investigadors i estudiants. De fet molts treballs que hem publicat han estat resultat, entre altres aspectes, de la consulta dels estudiosos a l'Arxiu Municipal de Rubí (pensem, per exemple, en el Butlletí dedicat a la rierada, o tants d'altres que han tractat els segles XVIII, XIX i XX de la nostra història local). També és una altra tasca de l'Arxiu el participar en iniciatives culturals relacionades amb la història i el patrimoni local.

Document de l'Arxiu Muncipal

 En total són 1.500 m lineals, en els quals podem consultar els fons de l'Ajuntament, però també d'altres institucions i entitats de Rubí: els del celler cooperatiu, de la delegació local del "Movimiento", de la FECSA a Rubí, família Malet, Sindicat Agrícola de Rubí, i tants d'altres.

També posseeix, a l'abast de tothom qui vulgui accedir-hi, un bon arxiu fotogràfic amb imatges que reflecteixen la història de la ciutat al llarg del segle XX, i una col·lecció de fulletons d'entitats locals.

Riera de Rubí el 1910. Arxiu Municipal/Arxiu Roset

Hem de destacar la gran feina que està realitzant Judit Tapiolas, responsable de l'Arxiu Municipal. És mèrit seu la gran tasca de reorganitzar tota la documentació que fa uns decennis estava dispersa i mal catalogada. Ara l'Arxiu és una peça indispensable per a l'estudi de la nostra història. Cal comptar amb ell i donar-li la importància que es mereix dins l'entramat cultural de Rubí.

El 2008 tota la documentació es va agrupar en un local que està situat a la carretera de Terrassa, 116, a la sortida de la ciutat. Abans d'aquesta data, estava dispersa entre diversos locals: el Vapor Nou, els del carrer del Dr. Robert (números 20 i 33) i el celler cooperatiu.

Local actual de l'Arxiu Municipal de Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada