dissabte, 4 de març del 2017

Les últimes vinyes de Rubí

Al celler cooperatiu, fins al 23 d'abril, podeu veure una exposició sobre el món del vi al nostre país. No podia ser un marc més apropiat el del celler, que simbolitza com cap més a Rubí l'activitat vinícola que en moltes èpoques de la nostra història ha estat un element clau en la nostra vida econòmica i social.

Però ara només resten tres vinyes a Rubí. Ja vam parlar fa unes setmanes de la mort de l'agricultura en aquest blog. Ara farem esment d'aquests "últims mohicans" que encara porten a terme l'antiquíssima labor de cultivar els ceps i d'elaborar el vi. Es tracta de les vinyes de Can Xercavins i les dues de Ximelis (la del Patilles i la dels "Juanes").

Vinya de l'Òscar Puig. Foto Diari de Rubí

La vinya de cal Patilles té el seu origen l'any 1889 i des de fa molt temps està treballada per la família Carrera-Esteve, amb casa al carrer de Pau Claris. La seva extensió és de 2,5 ha, de les quals dues estan dedicades als ceps i cal dir que hi ha alguns de centenaris com "el de les tres branques". S'hi cultiven deu varietats de raïm: malvasia, xarel·lo, macabeu, picapoll, raset, sumoll, pansa i moscatell, cadascun amb les seves característiques, de tal manera que així s'evita la pèrdua de la collita en cas d'adversitats climatològiques. El gran perill actual, més que la sequera o les gelades, però, ve de les incursions dels porcs senglars, els qual fa poc temps van malmetre seriosament la vinya.

Vinya del Patilles, a Ximelis, el 2015. Foto Jordi Vilalta

Cal dir que el setembre porten el raïm cap a la casa del carrer de Pau Claris, on elaboren el vi, que després es ven en garrafes.

Cal Patilles

Al costat del terreny conreuat pels germans Carrera es troba el dels germans Jiménez Fraile ("els Juanes"), en Juan i en Juan Carlos, d'avançada edat i per tant ajudats pels Carrera en la seva labor. És un tros d'1,5 ha on es troben 800 ceps de xarel·lo, macabeu i malvasia.

La vinya conreada per l'Òscar Puig fill (el seu pare Òscar va morir fa un parell d'anys), parcer de la masia de Can Xercavins, es troba molt prop del bosc de Can Feliu. Òscar Puig pare sempre havia treballat aquesta peça amb cavall ("el Menut" fou l'últim que va tenir) i amb les tèniques tradicionals. El terreny havia tingut fins a 30 ha dedicades al cep, però al llarg dels anys ha anat minvant la seva extensió fins a les 0,52 ha actuals. Compta amb uns 700 ceps, bàsicament de la varietat xarel·lo. El vi s'elabora i custodia a la masia de Can Xercavis, on encara tenen el seu celler. Cal dir que el "vi de missa" de la parróquia de Sant Pere surt precisament d'aquí.

Vinya de l'Òscar Puig. Foto Rubí d'Arrel

Aquests, doncs, són els últims testimonis d'un passat que ara sembla ja enterrat per sempre.

Nota: la informació ha estat extreta del llibre de Núria Julià La vinya a Rubí. Un passeig per la història. També li agraeixo la informació actualitzada que m'ha donat per poder escriure aquesta entrada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada