divendres, 17 de març del 2017

D'on ve el nom de Rubí?

Segur que molts de vosaltres us preguntareu d'on ve el nom de la nostra ciutat. No és pas de la pedra preciosa de la mateixa denominació com potser algú ha pensat, que, per cert, tindria la mateixa arrel etimológica. El fet és que Rubí ve de la paraula llatina ruber, que vol dir vermell. I tot fa pensar que és el color rojós de les aigües de la riera, a causa de l'abundor d'argiles al seu voltant, que va donar nom ja en època medieval a la nostra població. Aixó es podia veure clarament abans de la massiva urbanització que va tenir lloc als anys 70, quan hi havia pluges torrencials. Aleshores la nostra riera adquiria un to vermellós, especialment a la zona de Can Jardí, que popularment era coneguda com a "l'Infern".

La riera de Rubí el 2009. Foto Jordi Vilalta

Però vegem-ne els orígens. La riera de Rubí en època medieval era el "Riu Roig", traducció dels mots en llatí medieval que trobem al diversos documents del segle X i XI: Rio Rubii, Rio Rubeo, Rirubrensis, Rivum Rubeum, Rivo Rubro...El castell primitiu, ubicat al costat de l'ermita de Sant Genís, era el castro Rio Rubeo. I del 986 tenim el testimoni escrit més antc de l'església de Sant Pere de Rubí: Sancti Petri in Re Rubio ("Sant Pere del Riu Vermell"). El 1095 un altre document presenta la denominació Sancto Petro Rivo Rubri. 

Església de Sant Pere

Finalment, al segle XIII ja es va diferenciar entre el nom del poble (Rubí) i el de la riera (rialia de Rubi), i entre aquest segle i el següent es va anar configurant un poblament al voltant de l'església de Sant Pere, cosa que va fer que es produís la separació dels dos topònims: el que indicava la riera i el que donava nom a la comunitat humana.

Però el nom de Rubí sembla encara tenir arrels molt més antigues, encara que no en tenim cap prova epigràfica o documental, però sí una referència literària: el nom de la Rubricata romana, que esmenta el geògraf Claudi Ptolomeu al s. II dC, i que molts suposen que estaria ubicada a Rubí. També comptem amb el nom llatí del riu Llobregat, Rubricatum. Els dos topònims tenen la seva arrel en l'adjectiu ruber. Francesc Margenat, que ha estudiat aquest tema, pensa que el nom de Rubricata es va conservar fins als últims segles de la dominació romana, i en època medieval el nucli creat al redós de l'església va tornar a prendre un nom relacionat amb el color vermellós de la riera, com hem dit abans.

Ubicació de l'antiga Rubricata en un mapa medieval

1 comentari:

  1. Mola aquest mapa! A sobre de Rubricata surt Egosa que després va ser Ègara (actualment és la Seu Ègara de les esglésies de Sant Pere de Terrassa), betulo és Badalona,com mola! On podria trobar aquest mapa ..

    ResponElimina