dimecres, 20 de juliol del 2016

 El Grup 25 de Setembre: els seus orígens

Rubí compta a la perifèria que envolta el centre urbà amb diversos barris de blocs de pisos producte de la gran immigració dels anys 60 i 70 del passat segle.

Un d'aquests barris és el Grup 25 de Setembre, "el Venti" en el llenguatge popular. Té el seu origen en una sèrie de barracons de fusta provisionals, uns 70, que foren bastits on ara es troba el carrer de Lumière, per allotjat els damnificats per la catàstrofe de la rierada. Eren les "cases de fusta".

El Grup 25 de Setembre, un cop construït, als anys 60 o 70. Fons Marroyo

L'Ajuntament, mentres tant, havia adquirit una porció de terreny més a l'est, on l'Obra Sindical del Hogar construïria els blocs on viurien aquestes famílies supervivents de la tragèdia del 62. És per això que es batejà el nou barri com a "25 de Setembre", el fatídic dia de l'aiguat. No obstant, s'havia pensat en anomenar-lo "Grupo San Pablo", com ens explica Jaume Parras a l'últim butlletí de la nostra entitat.

Un moment de la construcció dels habitatges. Foto B. Cucurull

Es va fer una inauguració provisional el dia 25 de gener de 1964, que coincidí amb el 25è aniversari de l'entrada de els tropes "nacionals" a Rubí. Hem de tenir en compte que l'alcalde Manuel Murillo era un fervent seguidor del règim i restaurador de les seves celebracions i aniversaris. A l'acte foren presents, a més del batlle rubinenc, el governador civil de Barcelona, Ibáñez Freire, i el capità general de la IV Regió Militar, De Lamo.

La inauguració oficial dels 540 habitatges i 28 locals comercials de què constava el Grup fou a la Festa Major del 1964, concretament el dia 28 de juny.

Inauguració oficial dels habitatges, el juny de 1964. Foto B. Cucurull

Dos anys després, vista la problemàtica general que vivia Rubí quant a la manca de places escolars per als fills de la gran immigració que tenia lloc, es va inaugurar l'escola del 25 de Setembre, que s'anomenava igual que el barri.

I el 1976 va obrir les seves portes la parròquia de Sant Pau (recordem que el grup d'habitatges inicialment havia de dur el nom d'aquest sant).

Imatge actual de la parròquia de Sant Pau. Font: www.misas.org

Durant els anys 70, a l'igual que a altres nous barris de Rubi, l'associació de veïns també jugà un paper important quant a reivindicacions en front a l'Ajuntament.

Vista aèria del Grup 25 de Setembre el 1965. Cartotecadigital.icc.ca

Després de la construcció del Grup 25 de Setembre, vingueren moltes i moltes més edificacions de blocs de pisos a Rubí com a conseqüència del gran creixment que tenia lloc. El següent barri d'apartament seria Les Torres, però d'elles ja en parlarem en una altra ocasió.

1 comentari:

  1. Yo viví alli,en el 15, unos recuerdos maravillosos,jugando en el parque de atrás, me trae muy buenos recuerdos !!!!!

    ResponElimina