dimecres, 13 de juliol del 2016

 Historiadors rubinencs d'alta volada

Als últims anys, diversos historiadors de la nostra ciutat han presentat obres d'una qualitat indiscutible que depassen el tema estrictament rubinenc.

L'última obra és de Ramon Batalla, i es titula "Jaume Miravitlles i Navarra. Els anys de joventut (1906 - 1939)", presentada a Figueres, la ciutat natal de qui havia estat comissari de propaganda de la Generalitat en època de la guerra civil, i editada per l'ajuntament d'aquesta localitat.


El febrer d'aquest mateix any, Batalla ja havia redactat el pròleg d'un llibre escrit per Miravitlles mateix, "Veritats sobre la guerra civil", en la què aquell polític català analitzava les causes de la derrota de les force republicanes.


Cal destacar també el magnífic treball d'Eduard Puigventós sobre la vida de Ramon Mercader, de 2015, que, a l'igual que el llibre de Ramon Batalla, és fruit de la seva tesi doctoral. Sota el títol "Ramon Mercader, l'home del piolet", el jove i prolífic historiador rubinenc analitza amb tot luxe de detalls la vida d'aquell misteriós català que acabà amb la vida de Trotski.


Eduard Puigventós, als últims anys també ha ofert al públic algunes obres d'història general prou interessants. Així,  el 2014, abans del treball sobre Mercader, conjuntament amb Josep Maria Solé, ja havia escrit un amè llibre sobre la participació dels catalans als diversos conflictes bèl·lics al llarg del planeta: "Els catalans a les guerres del món".


És una mostra de com aquests estudiosos de la nostra ciutat també es destaquen per la seva labor, no només per tot el que fa referència a la nostra petita història de Rubí, sinó en la construcció de la identitat històrica del país. És un orgull com a rubinencs i rubinenques comptar amb aquests investigadors del nostre passat (que per cert, també són socis de la nostra entitat).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada