dimecres, 18 de maig del 2016

 El Dia Internacional dels Museus a Rubí

En el dia que escrivim aquesta entrada, 18 de maig de 2016, es celebra el Dia Internacional dels Museus. Va ser instituït el 1977 per la ICOM (International Council of Museums), una gran organització no governamental mundial, i el seu objectiu és sensibilitzar les persones que els museus són un mitjà important per als intercanvis culturals, l'entesa mútua i la cooperació i la pau entre els pobles. També, com és lògic, és una eina per donar a conéixer el museu entre la comunitat on està immers.


Aquest any el lema és "Museus i paisatges culturals" i tracta de la vinculació de les institucions museístiques amb l'entorn o "paisatge" del qual formen part, així com de la seva responsabilitat respecte a aquest "paisatge" a l'hora d'aportar coneixements i competències. Un dels objectius més importants, sinó el més important de tots, d'aquestess institucions ha de ser vetllar sobre el patrimoni, tant el que es conserva dins l'edifici del museu, com del que està a fora, al seu entorn o "paisatge cultural", del qual ha de constituir-se com el centre territorial de la seva protecció activa. El "paisatge cultural", doncs, és el conjunt de tot el nostre patrimoni, tant material com immaterial, i que ens caracteriza com a col·lectivitat diferenciada.

La seu del MMUC

A Rubí, els museus existents a la ciutat commemoren aquesta diada de la manera següent:

- el MMUC (Museu Municipal Castell) obre les seves portes i exposa des del dia 16 al 22 de maig un plànol de Rubí de 1854 i tres màquines fotogràfiques de la primera meitat del segle XX, cedides aquestes pel Museu Etnogràfic Vallhonrat.

- el Museu Etnogràfic Vallhonrat, el GCMR-CER i la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí organitzen el 18 de maig a la tarda visites guiade a l'exposició "El Museu de Rubí: capítol final?", cada mitja hora entre les 6 i les 8.30 de la tarda.

Exposició "El Museu de Rubí: capítol final?"

Cal dir, ja a nivell internacional, que a Milà, del 3 al 9 de juliol, tindrà lloc la 24a Conferència General de la ICOM sobre educació i intercanvi cultural.

Com veieu, a Rubí, les institucions museístiques han assumit que el Dia Internacional dels Museus és una celebració prou important perquè es facin diverses activitats que permetin un major coneixement dels equipaments i entitats que a la nostra ciutat treballen en aquest àmbit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada