Aquest any es commemoren els 100 anys de les primeres classes a les Escoles Ribas, tota una institució educativa de la nostra població. El passat dissabte es va celebrar una gran vetllada al centre per tal de recordar aquest fet. Per part de la nostra entitat estem recollint informació per fer una història de les escoles amb l'aportació d'una sèrie de convilatans i exalumnes que ens han aportat el seu gra de sorra. També existeix un grup de Facebook sobre el centenari on podeu veure moltes fotografies antigues i anècdotes.
Els primers professors de les escoles. Font: J. M. Escoda |
En aquesta entrada volem oferir-vos unes pinzellades sobre el primer professorat que treballà a les escoles fins a l'esclat de la guerra i que van fer que el centre gaudís d'una gran qualitat, de tal manera que els alumnes el deixaven ben preparats per a la vida i amb uns valors humans ben consolidats.
El primer director fou Joan bosch, procedent d'Espolla, de l'Alt Empordà, que vingué després d'haver exercit en diverses poblacions, acompanyat per la seva esposa Maria Pujolar, que també seria mestre a les escoles.
Joan Bosch. Font: Josep Maria Escoda |
Els professors eren procedents de molts punts de la geografia catalana. Cal destacar, pel que fa al parvulari, la labor de les senyoretes Joaquima Terris i Teresa Kirchner. Quant als nens, el grau elemental estava dirigit per Josep Vilanova; el mitjà, per Josep Borràs, i el superior per Martí Tauler. Les nenes tenien com a professores Teresa Torres en el grau elemental, Francesca Bou en el mitjà i Maria Pujolar (la muller del director) en el superior. Altres professors que mereixen ser destacats foren Mn, Blanch i Magí Ramèntol (que impartien cant i solfeig), i l'inefable Dr. Josep Guardiet, que s'encarregava de la Religió.
Bou amb les seves alumnes, curs 1924-25. Arxiu Pere Bel |
Cal fer especial esment del professor Martí Tauler i Pruneda, procedent de Palafrugell, que deixà una enorme petxada en els records dels alumnes d'aquella època. Durant la II República dirigí el centre i abans havia estat encarregat del grau superior de nens (aquells d'edat compresa entre els 11 i els 14 anys). Tauler inculcava valors tan importants com l'estima cap a la natura i els animals, o el respecte envers la gent gran. També es destacava per les seves classes de Física, en les quals els alumnes elaboraven senzills aparells de ràdio. Martí Tauler, a més, estava molt integrat en la vida cultural de Rubí i, a nivell català, era director del Butlletí de Mestres de Catalunya.
Martí Tauler. Fons Ignasi Marroyo |
A la II República vingueren nous mestres a les escoles: Josep Maria Roig, Modest Serra, Teresa Casals, Rosa Mas (que era de Rubí), Teresa Altet (que va passar a ser professora del grau superior de nenes), i van deixar el centre Josep Borràs i Josep Vilanova. Alguns d'aquests mestres van continuar exercint el seu magisteri fins ben entrada la segona meitat del segle passat i són recordats per molts exalumnes. No així Martí Tauler, que va sofrir les represàlies dels vencedors de la guerra i fou empresonat.
Josep Maria Roig. Foto Arxiu Marroyo |
Aquest any 2016 recordem especialment aquells primers professors i professores que varen contribuir a fer de les escoles un gran palau de la cultura i de l'ensenyament a Rubí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada