Aquest dissabte hi ha una excursió organitzada pel GCMR-CER a la zona del costat de la riera on s'aixecaven els molins de Can Calopa i dels Bessons. Ja des de l'edat mitjana diversos molins fariners aprofitaven les aigües de la riera per fer funcionar la seva maquinària.
L'anomenat dels Bessons (potser perquè hi havien dos molins iguals un al costat de l'altre) està documentat des del 1047, propietat del monestir de Sant Cugat, i al límit amb el terme d'Aqualonga (actual Valldoreix). Es té constància que una resclosa desviava l'aigua de la riera cap al molí, que tenia una bassa d'on sortia aigua per regar els horts de les rodalies. Fins al 1844 es trobava al terme de Sant Cugat. A finals del segle XIX, quan ja va perdre la seva funció original va esdevenir una fàbrica de bales de pedra, única al país. A tal efecte es va construir un transbordadors que travessava la riera per traslladar els materials. Els anys 30 la maquinària va esdevenir obsoleta i calia renovar les instal·lacions, així que la fàbrica de bales es va traslladar al centre de Rubí, concretament a un edifici situat entre els carrers de Santa Llúcia i Sant Sebastià.
Molí dels Bessons després de la rierada. Foto B. Cucurull |
Els anys 40 l'industrial barceloní Hug Texidó va comprar la finca i les instal·lacions, que varen sofrir alguns danys a la rierada. Els anys 80 el conjunt s'enderrocà per donar pas a instal·lacions industrials. De fet es troba en ple Polígon Industrial de Can Jardí.
El molí de Can Calopa, íntimament unit a la masia de Can Calopa, que encara es manté dempeus, es troba documentat des de 1244 com formant part del "mas Roquers", nom antic de la masia. Cal destacar que entre els segles XVI i XVII era propietat de la família Mitjans i després passà per diferents mans. És important també perquè hi va nèixer i morir a la jove edat de 24 anys Pere Esmendia, escriptor i polític rubinenc, redactor en cap de "La Terra" i secretari de la Unió de Rabassaires de Catalunya. Finalment, cal dir que fou molt afectat per la rierada i poc després va desaparèixer del tot.
El molí de Can Calopa, afectat per la rierada. Foto B. Cucurull |
Altres molins situats al costat de la riera, com el de la Noguera, can Serra, el de la Bastida, el de Can Rafeló i el del Jansà, feien la funció, des de l'edat mitjana, d'aprofitar la força hidràulica d'aquest curs fluvial per moldre gra i també d'aportar aigua als nombrosos horts que es situaven als marges de la nostra riera. Malauradament avui en dia ja no queda quasi res d'aquelles instal·lacions i només al molí de la Bastida hi ha unes petites restes que s'han musealitzat.Un patrimoni que ja ha desaparegut a causa de tots els canvis tecnològics i socials dels dos últims segles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada