El mercat als inicis del segle XX. |
Però ja a l'època romana, Rubí, a causa de la seva privilegiada situació tocant la via Heràclea, que després seria anomenada via Augusta, deuria ser molt probablement un lloc d'intercanvi de mercaderies, procedents de les vil·les dels voltants. Hi ha molts estudiosos que pensen que era un centre religiós, per la gran quantitat d'ares votives trobades a la zona de Can Fatjó, però la religió i el comerç, des d'època antiga sempre han anat de la mà.
Així, a partir del segle XVI començaren a establir-se a la Sagrera, al costat de l'església de Sant Pere, els comerços municipals, que el Consell o govern de la població controlava i regia. Eren serveis bàsics per a la petita comunitat rubinenca.
La plaça major cap al segle XV. Dibuix al Museu de Rubí |
Aquesta plaça o mercat va sofrir grans transformacions el 1884, en què l'església es va eixamplar i el cementiri que era a la part sud es va traslladar al que ara és la plaça de la Sardana. El lloc destinat a l'intercanvi de mercaderies va augmentar en superfície i es van col·locar 15 paradetes cobertes per un porxo amb una font enmig. Uns anys després es va instal·lar una pèrgola central on es venia el peix. L'aigua que servia per rentar els productes procedia rel rec del Clausell.
La plaça del mercat amb la pèrgola del peix |
El 1930 s'iniciaren les obres per fer un edifici cobert, que seria inaugurat el 1931.
L'edifici del mercat el 1931 |
Entre el 1955 i el 1957 es va ampliar amb la construcció d'una planta superior. Aquest mercat estaria en funcions fins als anys 80. El fet és que a partir de 1975 ja s'havia començat a edificar l'actual edifici, prop de l'antic torrent de l'Alba, que seria obert al públic el 1980.
El mercat municipal els anys 60-70 |
El mercat sempre ha estat clau per la vida dels rubinencs i rubinenques. Encara avui en dia, malgrat la proliferació de grans centres comercials als afores de la ciutat.
Bon dia, voldria saber d'on procedeix el nom de Clausell, que té el rec, suposant que encara existeixi.
ResponEliminaSi algú llegeix aquest missatge, sisplau, podeu respondre al correu:
ox@tinet.org
Moltes gràcies.