dijous, 2 d’abril del 2020

Els gegants de Rubí abans de 1956

Fa uns anys es celebrava a Rubí el cinquantenari dels gegants, i és que sabem que el 1956 l'Ajuntament va comprar uns gegants a la casa El Ingenio de Barcelona per poder tenir-ne de propis.

Però i abans? Hi havia gegants i capgrossos a la Festa Major de Rubí? Josep Sapés ens explica al seu llibre El Rubí d'ara fa cinquanta, seixanta anys..., escrit als anys 80, que a la primera meitat del segle passat el dia abans de Sant Pere els actes festius s'iniciaven amb una comparsa de gegants i nans (que sempre els han acompanyat tradicionalment). Juntament amb les orquestres contractades per als concerts, es dirigien a la casa consistorial, on al seu davant la parella de gegants realitzava un ball.

Cal recalcar que abans dels anys 70, les activitats festives de Sant Pere eren organitzades més per les diverses entitats recreatives que no pas per l'Ajuntament i rivalitzaven quan a la qualitat dels actes. Cadascuna d'elles preparava el seu envelat i s'hi podia gaudir de teatre, sardanes, balls de nit... Abans de la guerra civil eren el Cafè-Teatre Domènech, el Casal Popular, vinculat a la parròquia, el Centre Democràtic Republicà i la Cambra Agrícola Oficial.

Durant el període franquista les festes les van organitzar les mateixes entitats, llevat del Centre Democràtic Republicà (que com és obvi, va ser dissolt). L'antiga Cambra Agrícola va canviar el seu nom pel de "Casino Español" i el Casal Popular ara seria el "Centro Parroquial de Acción Católica". I fou precisament el Teatre Domènech, el 1948, quan va prendre la iniciativa de contractar uns gegants de lloguer per complementar els actes que els dirigents d'aquesta entitat havien preparat per a la Festa Major d'aquell any.

Gegants i capgrossos contractats pel Teatre Domènech el 1948.
Foto Museu de Rubí

A partir de 1949, la casa gran estava presidida per l'alcalde Josep  Fortino, que donà molt impuls a les activitats culturals, sempre dins dels paràmetres establerts pel règim. Entre 1951 i 1956, l'Ajuntament llogava cada any a la desapareguda Casa Closa, de Sabadell, una parella de gegants i sis capgrossos per tal d'acompanyar les autoritats locals des de l'Ajuntament fins l'església de Sant Pere, per posteriorment participar en la cercavila que anunciava el començament de la Festa Major.

Gegants llogats per l'Ajuntament entre 1951 i 1956.
Foto Arxiu Colla de Geganters de Rubí


I no seria fins el 1956 en què es va decidir comprar una parella de gegants...

Acabem l'entrada dient que aquesta informació ha estat extreta quasi totalment del llibre Rubí amb ulls de gegants, d'Eduard Puigventós, el qual recomanem si voleu saber tota la història dels nostres gegants.

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. El Llibre "Rubí amb ulls de gegants", els autors forem: l'Eduard Puigventós i Joan-Miquel Merino

    ResponElimina