dilluns, 24 de juny del 2019

Ramon Rusiñol (1916-1996), una persona al servei de Rubí

Ramon Rusiñol, un actiu home del Rubí de finals del segle passat, ens va deixar un important llegat pel que fa a la història recent de la vila que es va transformar en ciutat el 1986.


Va néixer a la nostra localitat el 1916 i era de ca l'Acanador, al carrer de Pau Claris. Va ser alumne de les prestigioses Escoles Ribas i després cursà estudis tècnics a l'Escola Industrial de Terrassa. Fou delineant de professió, però la seva activitat a Rubí en el terreny cultural fou immensa.  De caràcter potser una mica esquerp, tenia un gran cor i era una persona molt bondadosa. Va pertànyer a nombroses associacions; així, entre altres coses, fou secretari de la delegació local d'Òmnium Cultural, president de la Cooperativa La Rubinense, vocal de cultura del Casal d'Avis de Rubí, col·laborador en temes lingüístics del setmanari Rubricata, i regidor de la primera legislatura democràtica en representació de Convergència i Unió, en la qual va impulsar notablement el Pla General d'Ordenació.

Ramon Rusiñol a l'esquerra durant la constitució del primer Ajuntament democràtic.
A la dreta, Pere Aguilera. Foto Ajuntament de Rubí/Rubricata,

També va col·laborar amb els seus escrits en moltes publicacions locals, especialment Rubricata el butlletí del Casal d'Avis. A la primera de les esmentades, ho feia, quan va ser regidor, sota l'epígraf "Racó del Regidor". Aquesta secció, quan va deixar el càrrec, va passar a anomenar-se  "Racó obert". Aquí exposava totes les seves observacions, en petits i contundents texts, sobre el que passava a Rubí; parlava de problemes urbanístics, de les masies, de les fonts, de racons amagats de la població, dels boscos, dels molins... Amb tot això, potser sense adonar-se'n, estava construint maó a maó la micro-història de Rubí d'aquells temps. Aparegué un bon recull de tots aquests petits articles a la revista Rubricata  l'any 2000,  sota el títol Rubí a vista de "Rossinyol" pocs anys desprès que Rusiñol morís a Terrassa (1996), a manera d'homenatge a aquest rubinenc infatigable i que estimava la ciutat com ningú.


També hem d'esmentar dues obres seves: el llibre Motius de Rubí. Una ullada amable a la gent d'abans (1993), i Rubí de Vila a Ciutat (1994), elaborat conjuntament amb el gran fotògraf Ignasi Marroyo (amb el qual compartia les seves idees polítiques, per cert), que ens mostra un bon recull d'imatges referents a 100 anys d'història de la població, des de 1894 (quan va rebre el títol de vila) a 1994. En base a les fotografies d'aquest volum també es va organitzar una exposició al que era l'Aula Cultural de la Caixa de Terrassa (actualment Espai Expositiu Aula Cultural).



El 1999 es va inaugurar una plaça a Rubí, al costat del carrer de Sant Sebastià dedicada a aquest prohom, on van ser presents familiars, amics i entitats ciutadanes. Bé s'ho mereixia!

Plaça de Ramon Rusiñol. GoogleMaps

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada