dissabte, 15 de juny del 2019

Pintors i pintores del Rubí del segle XXI

Rubí és una ciutat farcida d'artistes, dedicats a diferents especialitats. Alguns d'ells conreen diferents branques de l'expressió plàstica, i altres, la majoria estan dedicats en cor i ànima a una d'elles. En aquesta entrada presentem una selecció dels principals homes i dones rubinencs (alguns nascuts fora de la ciutat però residents a Rubí) que més han destacat en l'art de la pintura. Sabem que potser ens deixem alguna persona i en demanem disculpes, però és que la ciutat és molt prolífica en artistes i el futur de l'expressió plàstica està assegurat.

Joaquim Conca

Nascut a Barcelona, va viure una bona temporada a França, és un il·lustrador especialitzat en dibuix científic, concretament en l'àrea de la botànica. Ha exposat en nombrosos països: França, Portugal, Estats Units, i, com és lògic també a Catalunya. Les seves obres formen part de diversos museus del món.

Joaquim Conca. Font: joaquimconca.net

Xavier Espínola

També és escultor. Ha viscut molt temps a Cuba, illa de la qual ha tret molta inspiració per a les seves obres.  A més, és un gran aficionat al jazz. Com ell diu, les seves pintures han anat de l'abstracció a la figuració, i al revés.

Les seves obres han figurat en moltes exposicions arreu del món.

Xavier Espínola. Font: Diari de Rubí.

Toni Grau

Des de 1983 ha exposat a Barcelona, Bilbao, Sabadell, Terrassa, etc. i també a països com Alemanya, França o Itàlia. També ha guanyat molts premis. La seva especialitat és l'art abstracte. També destaca per les seves fotografies artístiques d'elements patrimonials i llocs de Rubí.

Toni Grau. 

Carme Llop

La seva principal font d'inspiració és la natura i això hi veiem plasmat en els seus olis de paisatges o jardins, on copsem un acurat tractament de les llums i ombres. Va fer una important donació de la seva obra al Museu Municipal Castell.

Carme Llop. Font: Diari de Terrassa

Miquel Mas

Un dels pintors més importants de la ciutat a la segona meitat del segle XX i l'actualitat, té un estil molt peculiar i innovador. Artista prodigi des dels 13 anys, va exposar a Rubí per primera vegada a la mítica Sala Doble Sis, i després les seves exposicions han circulat per Barcelona, Terrassa, Mallorca, Girona, Madrid i fins i tot per Alemanya. Ha rebut molts premis i distincions al llarg de la seva vida.

Miquel Mas. Font: miquelmasmarti.com

Sergi Marcos

Resideix a Rubí i les seves pintures abstractes presenten un ambient atmosfèric on predominen figures geomètriques com el cercle o l'esfera. Ha exposat a molts llocs de Catalunya i també a França.

Sergi Marcos. Font: elmon.cat

Antoni Marsal

Aquest artista rubinenc té actualment el seu estudi a Terrassa. Està especialitzat en paisatges, natures mortes i, concretament, retrats, molts d'ells fets per encàrrec. Ha pintat personalitats com Montserrat Caballé, Rafa Nadal, el pare de Julio Iglesias, etc.

Antoni Marsal, autoretrat. Font: Diari de Rubí

Anna Tamayo

Una de les artistes més internacionals de la nostra ciutat, els seus quadres, molts d'ells de gran format i amb influències naïf, reflecteixen el seu estat d'ànim. A part de Rubí, ha exposat a Barcelona, Japó, Regne Unit, Madrid, Santiago de Compostela, Sitges... En la seva obra predominen els paisatges imaginats, les ciutats, les cases, els arbres...

Anna Tamayo. Font: Europa Press

Altres pintors i pintores

Destaquem altres rubinencs i rubinenques que han aportat el seu gra de sorra a la creació pictòrica local, com Miguel Aguilera, autodidacta, amb obres on abunden els paisatges rurals, les natures mortes i les figures; Sandra Bea, especialista en retrats de gran format on es reflecteixen emocions diverses; Josep Comellas, que va realitzar la seva primera exposició el 1971 i que pinta bellíssims rams de flors; Pepe Farrés, dedicat a l'art dels retrats al crbonet (tant d'animals com de persones!) des de 2012; Sigfrid Querol, que també ha treballat en el camp del disseny gràfic i la publicitat, o Lupe Villaret, activa castellera que ara està involucrada en un interessant projecte de pintar totes les masies de Rubí.

Miguel Aguilera. Font: Diari de Rubí
Sandra Bea. Font: Diari de Rubí

Com hem dit som conscients que potser ens deixem més noms, però creiem que aquesta entrada dóna una bona perspectiva de l'actiu humà que posseeix Rubí quant a la creació pictòrica als nostres dies.


1 comentari:

  1. Excelente entrada Jordi. Conozco la mayoría y es una información muy interesante. Un abrazo

    ResponElimina