divendres, 18 de gener del 2019

La fàbrica de televisors Supersond

Aquests últims dies ha estat notícia, entre d'altres, la possibilitat de l'adquisició per part de l'Ajuntament de Rubí de la nau de l'antiga fàbrica Supersond, situada entre els carrers del Pont i del Castell, a l'altra banda de la riera. Amb uns 3.200 m2 de superfície total, seria rehabilitada i s'hi ubicaria un equipament juvenil.


Quina és la història d'aquest edifici? Se sap que en aquest mateix lloc molt probablement es situaria el celler i el graner del castell de Rubí.

Als ants 20 del segle passat Hug Texidó i Sans fou un dels fundadors d'OSSA, una fàbrica de motocicletes i projectors de cinema situada a la ciutat comtal. A principis del 1936 se'n va desvincular atès que tenia la intenció d'anar al Brasil a muntar una fàbrica de projectors de cinema per tal d'abastí el gran mercat sudamericà, però la guerra va frustrar aquest projecte i un cop acabada va fundar Supersond amb el suport financer de la senyora Trichan, tal i com ens comenta un seguidor d'aquest blog.

Foto de Mariona López/Diari de Rubí

l'Hug, que vivia a Rubí, concretament a la torre Texidó (plaça de Figueres), ja als anys 40 havia adquirit les terres i masies de can Serra i can Vallhonrat i va fer obres al Molí dels Bessons. Posteriorment va muntar la fàbrica Supersond a l'edifici que comentem en aquesta entrada, on primer es fabricaren màquines de cinema, tocadiscos, receptors de ràdio, altaveus i, a partir de finals dels 50, també televisors en blanc i negre de molt bona qualitat, que eren exportats a diversos paisos. Fou de les últimes fàbriques de televisors de l'estat espanyol que va tancar, concretament als anys 70, ja que no va poder aguantar la gran competència dels aparells procedents de l'estranger, especialment de nacions asiàtiques. Als 80 tancarien la resta d'indústries espanyoles que fabricaven televisors.

També caldria dir que el fill d'Hug Texidó no tenia bones relacions amb el seu pare (algunes persones diuen que la seva muller no queia gens bé a la família) i va deixar l'empresa familiar per treballar a una altra dedicada al sector d'accessoris d'automoció fins a la seva jubilació.

Finalment, direm que al Museu de Rubí es conserva un televisor fabricat a a la Supersond de Rubí, i per Internet es poden adquirir projectors de cinema OSSA o algun televisor Supersond... en realitat, són ja peces de Museu.

Televisor Supersond conservat al Museu de Rubí

3 comentaris:

  1. A l'article hi ha varis erros importants:
    1er. el cognom correcte és: Texidó

    2on. Hug Texidó no va tenir cap germà que es digués Ovidi.

    3er. Hug Texidó i Sans va ser un del fundadors de OSSA en els any 20 del segle passat. A inicis de l'any 1936 es va desvincular de OSSA, tenia intenció d'anar al Brasil a muntar una fabrica de projectors de cinema per abastir el mercat sud-americà. La Guerra Civil ho va impedir, un cop acabada aquesta, va fundar SUPERSOND amb suport financer de la Sra. Trichan.

    4art. El seu fill, Victor, no va ser desheretat pel seu pare. Si que la relació familiar va ser complicada durant uns anys i el fill va deixar l'empresa familiar per treballar en una empresa del sector d'accessoris d'automoció fins que es va jubilar.

    ResponElimina
  2. El germà de Barcelona es deia Homero, i la empresa Electrònica Industrial. No va tenir fills, i va continuar l'empresa un nebot. Estava ubicada a la cruïlla Calàbria, crec que Consell de Cent, o Provença.

    ResponElimina
  3. Buenas a todos, antes que nada me gustaria comunicar que tengo una tele Supersond modelo 23 , nr.serie 3769 en perfecto estado y funcionalidad. Y me gustaría saber que valor puede llagar a tener?

    ResponElimina