divendres, 18 de gener de 2019

La fàbrica de televisors Supersond

Aquests últims dies ha estat notícia, entre d'altres, la possibilitat de l'adquisició per part de l'Ajuntament de Rubí de la nau de l'antiga fàbrica Supersond, situada entre els carrers del Pont i del Castell, a l'altra banda de la riera. Amb uns 3.200 m2 de superfície total, seria rehabilitada i s'hi ubicaria un equipament juvenil.


Quina és la història d'aquest edifici? Se sap que en aquest mateix lloc molt probablement es situaria el celler i el graner del castell de Rubí.

El 1950, un dels germans Teixidó, l'Hug, fou qui va fundar aquesta empresa. Els altres germans eren l'Ovidi, que regentava l'OSSA, una fàbrica de motocicletes i projectors de cinema situada a la ciutat comtal, i un altre, del qual desconeixem el nom, que va muntar una indústria, també a Barcelona, on s'elaboraven transformadors, trubines i altres elements relacioants amb l'electricitat d'alta tensió.

Foto de Mariona López/Diari de Rubí

l'Hug, que vivia a Rubí, concretament a la torre Teixidó (plaça de Figueres), ja als anys 40 havia adquirit les terres i masies de can Serra i can Vallhonrat i va fer obres al Molí dels Bessons. Posteriorment va muntar la fàbrica Supersond a l'edifici que comentem en aquesta entrada, on primer es faricaren màquines de cinema, tocadiscos, receptors de ràdio, altaveus i, a partir de finals dels 50, també televisors en blanc i negre de molt bona qualitat, que eren exportants a diversos paisos. Fou de les últimes fàbriques de televisors de l'estat espanyol que va tancar, concretament als anys 70, ja que no va poder aguantar la gran competència dels aparells procedents de l'estranger, especialment de nacions asiàtiques. Als 80 tancarien la resta d'indústries espanyoles que fabricaven televisors.

Existeix una anècdota sobre aquesta família. Es diu que l'Hug Teixidó va desheretar el seu fill perquè es va casar amb una noia que no queia gens bé al pare i va esdevenir un treballador més de la fàbrica.

Finalment, direm que al Museu de Rubí es conserva un televisor fabricat a a la Supersond de Rubí, i per Internet es poden adquirir projectors de cinema OSSA o algun televisor Supersond... en realitat, són ja peces de Museu.

Telvisor Supersond conservat al Museu de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada