diumenge, 29 de gener del 2017

La festa de Sant Antoni Abat, apunts d'història

Avui es celebra la Festa de Sant Antoni Abat a Rubí, encara que el dia consagrat a aquest sant és el 17 de gener.  Els actes estan organitzats per la Societat de Carreters i Traginers de Sant Antoni Abat, que és el padró de les persones pertanyents a aquest antic ofici, tan lligat al nostre passat pagès.

Imatge de Sant Antoni, gener de 2016. Foto J. Vilalta

I és que els carreters eren una peça important en l'entramat de la societat de l'època en què va nèixer aquesta entitat (parlem del segle XIX). Remenaven i transportaven troncs tallats al bosc; carregaven i descarregacen bótes de vi, etc. A més, moltes cases de Rubí tenien carro i animals per a les feines del camp.

Així doncs, com hem dit, és el 17 de gener la festa dedicada a Sant Antoni Abat, i és en aquest dia quan els carreters i els traginers d'ofici no treballaven per res del món.

El 6 de febrer de 1859, a la rectoria de Sant Pere de Rubí, es va redactar un reglament que tenia per objecte detallar la celebració d'aquesta diada. Es regulaven temes com els abanderats, els administradors, etc. També es va elaborar la primera bandera de la Societat, que ara es conserva al Museu de Rubí.

Bandera de la Societat de Sant Antoni Abat, de 1859.

El 1887 es va produir una escisió entre "la colla vella", d'ideal conservador, i "la colla nova", més progresista. Però el 1901 Mn. Luís Xiró les va reunificar i es va establir un nou reglament, el de 1902, que és el que bàsicament s'ha seguit fins els nostres dies amb poques variacions. El nom que va adquirir en aquells anys era la de "Sociedad de Cocheros y Carreteros".

Celebració dels Tres Tombs el 1910, davant de l'església

Amb el reglament de 1902 es van establir els trets principals de la festa: l'assemblea de socis de l'1 de gener de cada any, on es prepara el sorteig del banderer o abanderat, que tria dos "cordonistes", i el concurs de carrosses, entre altres temes; el 16 de gener, la celebració de l'Eucaristia i a la nit d'aquell dia, el ball de societat i la proclamació de la pubilla (un any es feia al local del Centre Democràtic i l'altre, al de la "Cambra", actual Casino Espanyol), i el 17 de gener l'esmorzar que tradicionalment sempre s'ha fet a les Caves Arís Casanovas, per continuar amb una cercavila de bandes que es dirigeix a l'Ajuntament i al domicili del president de la Societat, abans tot aixó de la benedicció dels animals i els Tres Tombs, que culmina amb l'espectacular rua.

Carro a la festa de Sant Antoni. Foto Marroyo.

Cal dir que durant la guerra civil, tots els objectes de la Societat foren guardats a una casa particular, i que el 1940, acabada la contesa, es tornar a celebrar la festa.

El 1960, coincidint amb el centernari de la Societat, es va elaborar una nova bandera. La festa d'aquell any fou espectacular.

L'abanderat, el "Manel dels Carros", amb els seus cordonistes. Anys 50

La festa de Sant Antoni Abat, actualment, és la més popular de Rubí en segon lloc després de la de l'arribada dels Reis d'Orient, i es manté amb poques variacions respecte de l'establerta al reglament de 1902. Un d'aquests canvis és que en comptes del 17 de gener, es celebra sempre l'últim cap de setmana de gener.

Abanderat i cordonistes l'any 2016.

Actualment, la Societat de Sant Antoni Abat compta amb uns 450 socis. El seu president és Manel Bamala, després del traspàs, el passat estiu de Miquel Vivancos.

Programa de festes de 2017, dedicat a Miquel Vivancos.

Podeu llegir amb més detall la història de la Festa al Butlletí núm. 15 del GCMR, de desembre de 1984, en un extens article redactat per Jordi Vilalta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada