diumenge, 5 de febrer del 2017

Neanderthals a Catalunya... i a Rubí

Al Museu Municipal Castell es pot visitar actualment l'exposició itinerant "Neandertals a Catalunya", organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i la Universitat de Barcelona. Aquesta mostra ens planteja (i intenta donar respostes) a qüestions com qui eren aquests homínids, com es van descobrir, on se n'han trobat restes a Catalunya, què menjaven, en què creien... Un audiovisual de 12 minuts complementa les explicacions.


Les primeres restes d'aquesta extingida espècie humana es van descobrir a Alemanya al segle XIX, concretament a la vall de Neander, i d'aquí li ve el seu nom. Ara sabem que van viure a la zona eurasiàtica occidental entre fa 100.000 i 40.000 anys aproximadament. És l'època que els prehistoriadors coneixen com a Paleolític mitjà.


Al terme de Rubí no hem descobert restes fòssils de Neanderthals, però sí que han aparegut diversos instruments de pedra que feien servir. A un jaciment que s'anomena "Nord Rubí", entre Rubí, Terrassa i Sant Quirze (zona de les Fonts), situat al costat de la riera, s'han pogut recuperar vestigis de les eines utilitzades per aquells homínids. I és que entre 1966 i 1967 l'estudiós local Francesc Margenat hi va descobrir dues puntes de fletxa d'estil "levallois", la tècnica que usaven per fer eines aquelles gents: d'un nucli de sílex o de pedra de similars característiques extreien esclats de pedra de manera rotativa que després es retocaven per transformar-los en instruments d'ús quotidià: burins, puntes de fletxa, ganivets, raspadors, rascadors...

Instruments del Paleolític mig trobats al nord del terme de Rubí

Més endavant, al mateix jaciment, en Margenat va poder recollir un nucli d'extracció d'esclats, més puntes de feletxa, raspadors, denticulats (és a dir, unes petites serres de pedra), burins (per perforar os, cuir...), ganivers i rascadors (es feien servir per treure restes de carn o greix de la part interior de les pells que farien servir).

Aquests materials estan dipositats al Museu de Rubí i alguns es poden veure a l'exposició que es troba al soterrani de l'Auditori Vallhonrat.

Altres instruments elaborats pels Neanderthals de Rubí.

Com veieu a Rubí tampoc ens quedem curts quant a restes d'aquesta època. Si aneu a veure l'exposició que hi ha al castell, penseu que per les terres de Rubí també passaren i visqueren aquelles primitives criatures.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada