dilluns, 20 de febrer del 2017

Rubinencs als camps de concentració nazis

La formació política Iniciativa per Catalunya-Verds vol presentar al proper ple de l'Ajuntament de Rubí una moció a fi de retre homenatge als 10 rubinencs i a la rubinenca Neus Català (en total 11 persones) que van ser deportats als camps de concentració nazis de Mauthausen (Àustria) i Ravensbrück (Alemanya), aquest últim pel que fa a N. Català, encara viva actualment. També es té la intenció de crear una Taula de la Memòria Històrica on participarien les entitats locals, l'objectiu de la qual seria planificar un homenatge a aquestes persones. La proposta també contempla afegir-se al projecte Stolpersteine, que consisteix en elaborar una llamborda commemorativa en memòria de cada víctima del règim nazi, i que es col·loca davant de cada edifici o lloc on va viure aquesta persona.

Porta al camp de concentració de Mauthausen

El 2005, amb motiu del 60è aniversari de la fi de la II Guerra Mundial, l'Ajuntament de Rubí, va retre ja un homenatge a les víctimes dels lagers alemanys.

Diversos Stolpersteine

Qui van ser? A la II República s'havien destacat en partits d'esquerres i havien format part dels consistoris municipals, com Joaquim Aragonés o Antoni Pereña. Amb l'arribada de les tropes franquistes es van exiliar a França on foren "acollits" en patètics camps de refugiats (la història no ha canviat gaire des d'aleshores) i després, en esclatar el conflicte mundial, alistats en Companyies de Treballadors Estrangers, que defensaven les fronteres franceses contra els invasors alemanys. Quan aquests s'empararen de França, aquests rubinencs, com tants altres catalans i espanyols, foren deportats a uns stalags (abreviació de Stammlager o camp de presoners de guerra) i d'aquí a Mauthausen, encara que tots els de Rubí moririen entre 1941 i 1942 al camp annex de Gusen (on treballaren a les pedreres de granit), que estava a 5 km. Dels 10 rubinencs deportats només varen sobreviure 4.

Camp de Gusen

Els 6 rubinencs que moriren a Gusen són: Enric Aragonès Campderrós, Francesc Bartrolí Creus, Gregori Beltrán i Jardiel, Jesús Montroig Cuartero, Joaquim Rusiñol Folch i Andreu Vidal Almirall. Els 4 supervivents foren Joaquim Cardona Pareras (mort el 1955), Joaquim Aragonès Campderrós (mort el 1992), Antoni Òdena Òdena (mort el 1985) i Antoni Pereña Salas (mort el 1963). Podeu saber més detalls sobre la seva vida llegint l'excel·lent llibre de Josepa Gardenyes Joaquim Aragonès de Rubí a Mauthausen (Rubí, 2014).

Joaquim Aragonès

Sobre Neus Català, nascuda el 1915, als Guiamets (el Priorat), però rubinenca d'adopció, cal dir que és l'única dona de l'estat espanyol supervivent del camp de Ravensbrück. Exiliada a França, fou denunciada a les autoritats alemanyes per un farmacèutic col·laboracionista i deportada el 1944 a aquest lager, destinat en la seva major part a dones. Després de la victoria de les forces aliades, va viure un temps a França on es dedicà a activitats antifranquistes, i amb la democràcia va anar a raure a Rubí, on va residir uns 20 anys. Actualment viu al seu poble natal i és una de les poquíssimes persones vives a Europa supervivents dels camps de concentració. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2015 la Medalla d'Honor de la Generalitat de Catalunya, entre altres guardons. L'any passat a Rubí també se li va retre un homenatge per part d'Òmnium Rubí amb motiu del seu 100 aniversari.

Neus català, interna a Ravensbrück

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada