dijous, 20 d’octubre del 2016

 Homenatge a Joan Fosas a la Biblioteca de Catalunya

El dia 11 d'octubre, a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya, es va inaugurar una exposició dedicada a l'obra del nostre més important ballarí, Joan Fosas Carreras. Aquesta activitat s'ha realitzat amb el fons visual, fotogràfic i sonor que la seva família va donar el 2014 a aquesta institució, un any després del seu traspàs. L'exposició estarà oberta fins el 12 de novembre.

Joan Fosas poc abans de la seva mort. www.bondia.cat

Cal recordar que fa uns anys, encara en vida del mestre Fosas, ja s'havia fet a Rubí una exposició sobre la seva trajectòria vital i artística a l'Aula Cultural de la Caixa de Terrassa (actual Espai Expositiu Aula Cultural)

Joan Fosas va néixer a Rubí el 1937 i als 7 anys ja va començar a ballar, tal com ens explica la seva neboda Núria Julià al llibre "Joan Fosas: Passió per la dansa". La seva gran especialitat, dins de la dansa tradicional dels Països Catalans, han estat les castanyoles. És a hores d'ara tot un referent mundial dels nostres balls tradicionals.


Durant 50 anys de la seva vida va estar vinculat a l'Esbart Dansaire de Rubí, una de les entitats més prestigioses de la ciutat. Després va passar a dirigir, durant 15 anys, l'Esbart Santa Anna (Les Escaldes, Andorra).

El 2002 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya.

Joan Fosas rep la Creu de Sant Jordi. www.rubitv.cat

A part de la seva vinculació amb els esbarts rubinenc i andorrà, Joan Fosas ha actuat en diverses parts del món i ha format part del Ballet Español de La Habana (Cuba) i de la Compañía Danzares, també cubana. Per tant, cal destacar la projecció internacional del dansaire rubinenc.

Va morir a Rubí el 2013, víctima d'un càncer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada