dilluns, 24 d’octubre del 2016

Les Escoles Ribas, un centre de gran prestigi educatiu

El passat dissabte a les 11 del matí el nostre company Jaume Parras va donar una conferència sobre la història de les Escoles Ribas davant un concorregut auditori format per exalumnes.

Va destacar, entre altres coses, el caire innovador de l'educació que oferiren als infants de Rubí. I és que aquell centre, de gran bellesa arquitectònica i visual, també s'esforcà en mantenir un nivell educatiu que en la seva època ratllava en l'excel·lència.

Extret de "La Ilustració Catalana"

Jaume Carner, del Patronat Ribas, que es creà per gestionar el llegat que Lluís Ribas va deixar, ja va dir en l'acte d'inauguració d'aquell palau de la cultura que l'escola havia de ser un lloc on els nens i nenes, a més de ser educats, es trobessin bé, i que havia de tenir uns espais alegres i amplis. De fet, les aules són molt espaioses, amb grans finestrals, i no existeixen les barreres arquitectòniques.

Pati interior, on jugaven el pàrvuls al seu inici. Foto J. Vilalta

Els infants entraven al centre als 5 anys d'edat i sortien als 14, amb una sòlida formació, després de passar per diversos graus. Cal dir que era un educació diferenciada per sexes: una secció era per als nens i l'altra per a les nenes, i així ho podem veure encara descrit als timpans de les dues ales. També tenien llocs d'esbarjo diferents: el jardí, ple de flors per a elles, i el pati amb arbres fruiters per a ells.


A pàrvuls, on estaven junts nens i nenes, s'aplicava el mètode Montessori.

Sempre es va oferir una educació no merament memorística, sinó que formés els infants en tots els àmbits de la seva personalitat. També hem de dir que era bilingüe, en Castellà i Català.

Classe de nenes del curs 1924-1925, amb la senyoreta Bou. Arxiu Pere Bel

Com ja es fa avui en dia a totes les escoles, en aquella època el centre fundat pels germans Ribas organitzà tot un seguit d'activitats extraescolars: classes de cuina, dibuix... així com excursions a diversos llocs de l'entorn. Fins i tot el 1923 els propis alumnes varen fer néixer una publicació, "La Puncella", amb endevinalles, redaccions i altres col·laboracions dels nens i les nenes. A la fi de cada curs també s'organitzava una exposició de treballs fets per l'alumnat. Poc després vingueren també les classes nocturnes gratuïtes.

Excursió al zoo de Barcelona, el 1935. Font: "L'Abans"

Això va fer que les escoles tinguessin un gran prestigi i que els alumnes gaudissin de les classes i de les activitats. El fet és que el percentatge d'assistència a les aules entre 1916 i 1930 era de 91,83 % de mitjana.

Una classe del curs 1925-1926. Foto Núria Julià

Després vindria la II República, la guerra civil, el franquisme... però les Escoles sempre procuraren mantenir el seu nivell educatiu i ser un referent a Rubí, com a patrimoni arquitectònic i com a centre d'ensenyament.

Foto Juan Carlos Parrilla

Per acabar, us informem que el proper desembre la nostra entitat farà la presentació del Butlleti núm. 67, dedicat quasi exclusivament a la història de les Escoles Ribas. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes del col·legi i comptarà amb representació del Patronat Ribas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada