diumenge, 8 de novembre del 2015

Els alcaldes rubinencs del franquisme, a l'Ateneu

Tot està a punt perquè el proper dijous comenci el minicicle de xerrades dedicades als alcaldes que governaren Rubí durant el franquisme.

El fet és que aquest any 2015 i concretament el mes de novembre, en el qual ens trobem, es compleixen els 40 anys de la mort del general Franco, cap d'estat a Espanya durant quasi quaranta anys.

Franco i l'alcalde Rufé, a l'Ajuntament de Rubí, 1962.

En el nou règim nascut de la guerra civil, els alcaldes dels pobles eren nomenats a dit, normalment pel governador de cada província, seguint l'esquema quasi totalitari del franquisme, entre persones addictes, com és obvi.

Els primers alcaldes del franquisme a Rubí, no obstant, com us mostrarà l'Eduard Puigventós a tots qui acudiu a escoltar-lo a la primera de les xerrades, no gaudiren tots de les mateixa confiança per part del nou govern de Franco. El primer va ser un monàrquic conservador, aviat destituït, a l'igual que el segon d'ells. Fou el salmantí Luis Iglesias el que millor va encarnar l'esperit de la "nueva España" al terreny local.

Luis Iglesias, Fons Arxu Marroyo

I és que dins del franquisme convisqueren diverses famílies ideològiques. Estaven els falangistes "oficials", els falangistes hedillistes (aquests aviat eliminats d'una manera o altra), els tradicionalistes, els jonsistes.... tota una amalgama.

I a l'alcaldia de Rubí també es va reflectir aquesta disparitat de grups que tenien en el nacionalisme espanyolista i l'anticomunisme els seus comuns denominadors.

Banderes de l'anterior règim al balcó de l'Ajuntament.
Foto cedida al Grup per Joan Miquel Merino

Però no avancem més sobre el tema, Deixarem que l'Eduard Puigventós ens expliqui amb detall com van ser aquests primers governants del llarg període franquista de l'aleshores "villa" de Rubí. Serà, com hem dit abans, el proper dijous dia 16 a les 7 del vespre, a l'Ateneu Municipal.

Us esperem a tots i totes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada