dimarts, 17 de novembre del 2015

 Exposició al castell sobre l'arqueologia catalana de principis del segle passat

El proper dijous d'inaugurarà al Museu Municipal Castell l'exposició "La Dècada Prodigiosa. L'arqueologia catalana, un instrument vertebrador al servei de la Mancomunitat de Catalunya", una mostra itinerant que començà l'any passat, en commemorar-se el centenari de la Mancomunitat i que està organitzada i elaborada per la Diputació de Barcelona i el Museu Arqueològic de Catalunya (MAC).

L'exposició ens presenta el paper que va tenir aquella institució comuna a les quatre províncies catalanes quant a l'arqueologia del nostre país, sobre tot quan el 1912  l'Institut d'Estudis Catalans (IEC, creat el 1907, va fundar la Secció Històrico-Arqueològica, que va promoure nombroses excavacions per tots els territoris de parla catalana. Entre els anys 1914 i 1925, considerats com a la Dècada Prodigiosa de l'arqueologia nostrana, varen incrementar-se notablement els estudis i intervencions arreu del nostre país i es professionalitzà la tasca de l'arqueòleg,


 Quant a Rubí, dins d'aquest conjunt d'excavacions cal destacar les que l'IEC va realitzar al turó de Can Fatjó i a les seves immediacions, amb motiu de l'arribada del tren, el 1918. Foren encapçalades per Josep Colominas, que anys després intervindria també al forn iberoromà.


El forn iberoromà de Rubí, excavat el 1925.

Era una prioritat per a la construcció identitària del país l'estudi de les seves arrels. Fa poc vam veure el gran catàleg de les masies que es va fer en aquella època. Ara es mostra l'afany de redescobrir els oígens de Catalunya en el seu passat remot.

Per fer aquesta exposició s'ha realitzat un estudi exhaustiu dels arxius del MAC, especialment el seus fons fotogràfic, que consta d'unes 50.000 imatges. Dins d'aquestes podem trobar les de les excavacions a Rubí de principis del segle passat.

El turó de Can Fatjó a principi del segle passat.

Cal dir també que aquest any s'ha presentat el llibre del mateix títol que aquesta mostra i també coeditat entre la Diputació de Barcelona i el MAC.

L'exposició, que recomanem vivament visitar, estarà oberta al castell fins el 31 de gener de l'any pròxim.


2 comentaris:

  1. En Josep Colomines ve a Rubí per conèixer la tasca d´en Joan Roura a la troballa de Can Fatjó. Fruit d´aquesta visita, va neixer una gran amistat i col-laboració entre els dos en el MAC de Barcelona

    ResponElimina
  2. Veure, REVISTA DE CATALUNYA de Novembre 1.938 Nº 92
    pág. 487 escrit de P. Bosch Gimpere sobre Joan Roura i Esteve

    ResponElimina