El passat dijous a l'Ateneu va tenir lloc la segona conferència del cicle "Els alcaldes del franquisme. Rubí (1939 - 1979". Aquesta vegada els protagonistes de la sessió varen ser Josep Fortino i Miquel Rufé. Va impartir la xerrada el nostre soci Ramon Batalla, doctor en història, i especialitzat en el segle XX.
Una gran munió d'assistents va omplir la sala de la planta baixa de l'Ateneu. Entenem que l'objecte d'aquestes conferència és el suficient interessant perquè capti l'atenció de molta gent, tant joves com persones que varen viure aquells anys.
Ramon Batlla pronuncia la seva conferència. |
En Ramon va oferir als oients una descripció pormenoritzada de les trajectòries d'aquests dos alcaldes. Va explicar com estaven vinculats, sobre tot Fortino, al teixit cultural de la ciutat. De fet no eren falangistes purs, sinó que procedient els dos d'ambients catòlics, conservadors i, en certa manera, catalanistes. No varen tenir res en comú amb l'anterior mandatari (Iglesias), excepte l'adhesió (potser forçada?) al règim dels vencedors.
Josep Fortino. Foto Marroyo |
A més, ja que Rufé havia format part del govern de Fortino com a tinent d'alcalde en diverses ocasions, formaven una mena de tàndem. La cultura local va experimentar un cert floriment: així, per exemple, es va obrir un nou local on hi havia el Museu de Rubí, la biblioteca municipal, la "Escuela Hogar" de la Secció Femenina, etc.
Inauguració del Museu de Rubí, 1956. Fortino és al mig. |
I tampoc podia faltar l'episodi que va propiciar la destitució de Miquel Rufé en el turbulent esdeveniment de la rierada: l'aparició de nombrosos minyons escolta que ajudaren a la reconstrucció "el dia després" en detriment dels "camises blaves".
Franco i Rufé a l'Ajuntament, 1962. Foto J. Feliubadaló |
El torn final de paraules va ser fecund en records per part de molta gent. Cal destacar que entre els assistents a l'acte estaven els fills i la filla de Josep Fortino i les filles de Miquel Rufé.
El proper dijous es parlarà dels últims alcaldes del període franquista: Manuel Murillo i el petit "interregne" de Pere Comellas.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada