Com a moltes poblacions del país, també a Rubí varen haver mossos, però aquests els tenim documentats només fins a principis del segle passat. Sabem que hi havia una parella, en Tro i el "llampec", que en realitat es deia Ferrer de cognom, però que, a diferència del primer (en Tro era el cognom autèntic curiosament d'en Felip Tro), que era alt i gros i terror de gitanos murris i malfactors, amb els quals se les havia tingut en diverses ocasions, en Ferrer era baixet i prim. Per això, a la popular parella, que, segons Josep Sapés en el seu llibre El Rubí d'ara fa cinquanta, seixanta anys..., vestien amb gorra, cassaca reglamentària i espardenyes d'espart i "sabien guanyar-se les simpaties del rubinencs de bé", els deien afectuosament "el Tro i el Llampec". Solien seure a la plaça de Salmerón (actual de Catalunya) plàcidament mentre vigilaven Rubí o feien petar la xerrada amb algun que altre passant. Durant molts anys es van encarregar de les tasques de seguretat de la població.
En Tro i el "Llampec" |
A la II República el cos de mossos va passar a dependre de la Generalitat, concretament a partir de 1932. El 1934 tenim constància a Rubí del mosso Pere Bellera (nascut a Son del Pi, el Pallars Sobirà), el qual va viure amb la seva família a l'Ajuntament. No obstant, sembla ser que la casa dels mossos e situava al carrer de Verdaguer, 4, darrera de cal Sabateret, i la casa del caporal, al carrer del Dr. Robert, 37. Pocs anys després, el 1938, Bellera seria destinat a la nostra vila com a mosso de primera Maximí Barceló, natural de Vandellós, que ja servia al cos des de 1929. El llibre L'Abans ens informa que també exerciren com a mossos de Rubí Ramon Farré, Marià Ibáñez, Carles Martín i Lluís Navarro.
Pere Bellera als anys 50. |
Amb la victòria del general Franco, es va disoldre el Cos de Mossos d'Esquadra i molts dels integrants passaren a ocupar llocs policials als respectius municipis on exercien la seva funció. A Rubí el 1942 l'Ajuntament va contractar Bellera com a policia municipal, i el 1944 Barceló seria assignat com a guàrdia rural. En Bellera i Barceló, durant molt de temps, foren els únics policies de la vila, es podria dir, fins que en època de Murillo ja es va augmentar la plantilla. De fet, entre 1967 i 1970, Maximí Barceló fou el cap de la policial local de Rubí. Moriria el 1971 d'una embólia mentre estava de servei.
Plantilla de la policia municipal de Rubí a finals dels 60, amb M. Barceló al davant. |
El novembre de 2006 el Cos de Mossos d'Esquadra va tornar a prestar servei a la ciutat de Rubí, cap d'una àrea bàsica policial que abraça també Castellbisbal i Sant Cugat (on hi ha una comissaria de districte que depèn de la de Rubí). La nova i gran comissaria es troba a la Serreta i, sota l'actual comandament de l'inspector David Ruiz, vetlla per la seguretat de tots nosaltres.
Soc néta del Mosso d'Esquadra "Tro", concretament Felip Tro i Altisent.
ResponEliminaSi teniu alguna altra foto del meu avi me la podeu per arribar. Gràcies