diumenge, 28 d’abril del 2019

Els mossos d'esquadra a Rubí: apunts històrics

Aquest any es compleixen al nostre país els 300 anys del Cos de Mossos d'Esquadra, una força policial creada per la monarquia borbònica el 21 d'abril de 1719 per combatre els últims miquelets (austracistes) i restablir l'ordre i la seguretat.

Com a moltes poblacions del país, també a Rubí varen haver mossos, però aquests els tenim documentats només fins a principis del segle passat. Sabem que hi havia una parella, en Tro i el "llampec", que en realitat es deia Ferrer de cognom, però que, a diferència del primer (en Tro era el cognom autèntic curiosament d'en Felip Tro), que era alt i gros i terror de gitanos murris i malfactors, amb els quals se les havia tingut en diverses ocasions, en Ferrer era baixet i prim. Per això, a la popular parella, que, segons Josep Sapés en el seu llibre El Rubí d'ara fa cinquanta, seixanta anys..., vestien amb gorra, cassaca reglamentària i espardenyes d'espart i "sabien guanyar-se les simpaties del rubinencs de bé", els deien afectuosament "el Tro i el Llampec". Solien seure a la plaça de Salmerón (actual de Catalunya) plàcidament mentre vigilaven Rubí o feien petar la xerrada amb algun que altre passant. Durant molts anys es van encarregar de les tasques de seguretat de la població.

En Tro i el "Llampec"

A la II República el cos de mossos va passar a dependre de la Generalitat, concretament a partir de 1932. El 1934 tenim constància a Rubí del mosso Pere Bellera (nascut a Son del Pi, el Pallars Sobirà), el qual va viure amb la seva família a l'Ajuntament. No obstant, sembla ser que la casa dels mossos e situava al carrer de Verdaguer, 4, darrera de cal Sabateret, i la casa del caporal, al carrer del Dr. Robert, 37. Pocs anys després, el 1938, Bellera seria destinat a la nostra vila com a mosso de primera Maximí Barceló, natural de Vandellós, que ja servia al cos des de 1929. El llibre L'Abans ens informa que també exerciren com a mossos de Rubí Ramon Farré, Marià Ibáñez, Carles Martín i Lluís Navarro.

Pere Bellera als anys 50.

Amb la victòria del general Franco, es va disoldre el Cos de Mossos d'Esquadra i molts dels integrants passaren a ocupar llocs policials als respectius municipis on exercien la seva funció. A Rubí el 1942 l'Ajuntament va contractar Bellera com a policia municipal, i el 1944 Barceló seria assignat com a guàrdia rural. En Bellera i Barceló, durant molt de temps, foren els únics policies de la vila, es podria dir, fins que en època de Murillo ja es va augmentar la plantilla. De fet, entre 1967 i 1970, Maximí Barceló fou el cap de la policial local de Rubí. Moriria el 1971 d'una embólia mentre estava de servei.

Plantilla de la policia municipal de Rubí a finals dels 60, amb M. Barceló al davant.

El novembre de 2006 el Cos de Mossos d'Esquadra va tornar a prestar servei a la ciutat de Rubí, cap d'una àrea bàsica policial que abraça també Castellbisbal i Sant Cugat (on hi ha una comissaria de districte que depèn de la de Rubí). La nova i gran comissaria es troba a la Serreta i, sota l'actual comandament de l'inspector David Ruiz, vetlla per la seguretat de tots nosaltres.


1 comentari:

  1. Soc néta del Mosso d'Esquadra "Tro", concretament Felip Tro i Altisent.
    Si teniu alguna altra foto del meu avi me la podeu per arribar. Gràcies

    ResponElimina