diumenge, 10 de març del 2019

Les professores de les Escoles Ribas

Amb motiu de la recent celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, us farem cinc cèntims de la gran aportació que han prestat a l'educació dels nens i nenes de Rubí les mestres i professores de les Escoles Ribas al llarg dels últims cent anys.

Pel que fa als primers anys d'aquest centre educatiu cal esmentar la labor d'una sèrie de mestres encarregades de la direcció tant dels pàrvuls com dels diversos graus d'ensenyament de les nenes (l'educació estava separada per sexes). Hi destaquem Joaquima Terris al parvulari de nens i Teresa Kirchner, després substituïda per Teresa Bernard, a la secció de nenes. El grau elemental de nenes era dirigit per Teresa Torres; el mitjà per Francesca Bou (que tindrà un gran protagonisme a la postguerra i que era molt amiga de Joaquima Terris) i el superior per Serafina Pujolar, muller del primer director del centre, Joan Bosch.

Les senyoretes Terris (esquerra) i Bou (dreta).

Durant la II República, quan dirigia les escoles el gran pedagog Martí Tauler, vingueren les senyoretes Teresa Casals, que prestaria els seus serveis fins als anys 70, i Roser Mitjans, que s'hi estaria fins el 1943, però la més important seria la de Teresa Altet, el 1934, procedent de Barcelona, que seria la professora del segon grau del cicle superior de nenes. Durant la guerra civil, a instàncies d'ella, les seves alumnes varen plasmar les vivències del conflicte en un conjunt de llibretes que ens han arribat fins a nosaltres, i també recaptaren diners per comprar llana i fer roba per als milicians i ajudar als nens i nenes refugiats a Rubí.

Teresa Altet als anys 40.

Amb la victòria de les tropes franquistes no hi va haver una depuració important al centre si exceptuem la persona de Martí Tauler, acusat de separatista i maçó i tancat a la presó. Molts educadors i educadores continuaren la seva tasca. La directora del centre seria Francesca Bou, potser recomanada per certes personalitats afins al nou règim, que exerciria en el càrrec fins el curs 1952/1953. Li succeí Teresa Altet, que portà la direcció de les escoles fins el 1957. Així doncs, en ple franquisme, dues dones dirigiren les Escoles Ribas.

La senyoreta Bou en el seu homenatge (1954)

Cal dir que el 1954, quan es va jubilar Francesca Bou, se li va retre un homenatge patrocinat per l'Ajuntament de Rubí (comandat per Josep Fortino) i el patronat de les Escoles.

Dels anys 50 i 60 destaquem, com a professores, Rosa Mas, Antònia Casanovas, Teresa Casals (que ja ho era des dels anys 30), Esperança Roig, Pilar Vilaró, Montserrat Galceran, Àngels Ribas, Josefina Segura i Josefina Brustenga, entre d'altres. Als anys 70 continuaren les senyoretes Mas i Casals i s'hi incorporà Júlia Espiniella entre d'altres.

Teresa Casals
Esperança Roig
Àngels Ribas
Així doncs, hem de destacar una notable presència femenina dins el professorat de les Escoles Ribas. Tot i així, és normal quan hi havia una separació per sexes i havien de ser dones les professores de les seccions de nenes. Però fixeu-vos que entre els 7 directors del centre al llarg de la seva història, dos han estat del sexe femení, i a més en plena postguerra.

4 comentaris:

  1. Gran trabajo Jordi. Una excelente entrada, que es bueno que se sepa ya que algunas mujeres de hoy en día están distorsionando el significado de la igualdad laboral con la paronoia feminista de las que buscan algo de protagonismo insano. Me ha gustado muchísimo sobre todo porqueporque ahora se más aún sobre el pueblo que me vio nacer. Abrazos

    ResponElimina