dilluns, 28 de maig del 2018

40 anys del Bòdum

Aquests dies s'estan portant a terme a la nostra ciutat un seguit d'actes i celebracions que van arrencar passat dijous amb la inauguració de l'exposició "Bòdum i l'art" a l'antiga estació i que giren en torn al 40è aniversari de la creació de l'elefant de Rubí, el nostre entranyable "Bòdum", que senzillament és la paraula "Dumbo" amb les síl·labes al revès.


Ens trobem a finals dels 70, quan a Rubí bullien les ganes d'un canvi democràtic i es varen començar a recuperar les festes populars com el Carnestoltes, les del carrer de Sant Jaume, les revetlles a l'aire lliure... Fins que el 1979 es va celebrar la primera Festa Major de la recentment creada democràcia municipal.


El 1978, mentre era alcalde Pere Comellas, dins una curiosa època de transició entre el franquisme i el nou Ajuntament que sorgiria de les eleccions del 1979, diversos amics del Pep Borràs, que una mica més tard acabarien per anomenar-se "Col·lectiu Bòdum" un cop decidit el nom de l'elefant, varen tenir la idea de fer l'escultura, basada en un disseny del dibuixant Francesc Mateu. En un garatge particular varen iniciar les tasques, a les quals dedicaven quasi tot el seu temps lliure: van fer una estructura de varetes de ferro que posteriorment van folrar amb diversos materials i finalment la varen pintar de color gris. Sí, el Bòdum, de 2,4 m d'alçada i un pes d'unes dues tones, al seu
començament no era blau com ara, sino gris!


L'Ajuntament, previ informe de Jordi Pujol (no el president de la Generalitat, sinó el director de l'Escola Municipal de Belles Arts d'aquella època), va autoritzar la col·locació del simpatic elefant en un lloc públic. El lloc triat seria la popular plaça del Domènech (oficialment, la plaça del Doctor Pearson) i la cerimònia va tenir lloc el 25 de juny de 1978, després d'una gran publicitat sobre tot destinada a la quitxalla. Una gran cercavila de grallers, amb els gegants de roba, acompanyaven el carro on s'ubicava el Bòdum guarnit d'elefant hindú i es dirigí a la plaça on es col·locaria l'escultura, que ha resistit al mateix lloc (bé, hi ha hagut algun petit desplaçament d'alguns metres) 40 anys suportant les inclemències del temps, alguna que altra bretolada i el desgant de la pintura. En diverses ocasions, per cert, ha estat restaurat: l'última vegada, fa poques setmanes.

A punt d'arribar a l'emplaçament.

Forma ja part del nou imaginari col·lectiu de rubinencs i rubinenques. Qui no ha sentit dir alguna vegada "la plaça de l'elefant" en referència a la plaça del Domènech, o bé "quedem a l'elefant"?

El Bòdum i el seu immediat entorn, 2009.

Podríem dir que el Bòdum és la mascota de la ciutat de Rubí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada