dimecres, 15 de juny del 2016

 Cent anys de la Caixa a Rubí (ara Caixabank)

Aquest dilluns va tenir lloc al teatre municipal la Sala un acte institucional presidit per l'alcaldessa de Rubí i amb l'assistència d'un nombrós públc, a fi de celebrar el centenari de la implantació a Rubí de Caixabank (l'antiga "la Caixa).

Ramon Batalla, del Centre d'Estudis Rubinencs i el GCMR, va explicar als participants a l'acte com era el Rubí d'aquella època.


L'antic edifici de la Caixa el 1916.

En aquesta entrada, mercès a una informació que ens ha tramès el nostre soci Pere Bel, explicarem com va sorgir la sucursal 14 de la Caixa a la nostra població, que obrí les seves portes el 16 d'abril de 1914. Aquesta institució ja existia a Barcelona des del 1904: era la Caixa de Pensions per a la Vellesa i l'Estalvi i feia una gran funció de cara a les classes treballadores. Fou fundada pel filàntrop Francesc Moragues i per Josep Maria Boix.

A Rubí, en aquella època, hi havia una sèria de prestamistes que ofegaven amb abusius prèstecs les classes populars. L'alcalde Joan Monmany va contractar Aureli Rosselló com a delegat de l'Institut Nacional de Previsió i a l'any 1916, com a agent de la Caixa de Pensions. Va oferir com a local per a la delegació de la Caixa a Rubí els baixos d'un edifici (havia estat cal Sucarrats) situat a la cantonada entrel la plaça Nova (actual plaça de Catalunya) i el carrer de Rafael de Casanova (actual passeig de de Francesc Macià). Havia nascut la sucursal 14 de la Caixa, que perduraria fins els nostres dies. Aquest edifici seria enderrocat i  el 1927 es va inaugurar un altre, amb plànols de l'arquitecte Francesc Portillo. Constava d'una saleta-despatx protegida per una reixa forjada pel serraller rubinenc Solsona, amb una finestreta de reixa basculant sense vidres, una sala d'espera, dos despatxos més i una bona caixa forta. Tenia també l'edifici un jardí lateral i més oficines a les plantes superiors. Aquesta informació ens ha estat proporcionada, com ja hem dit, per Pere Bel.

Un aspecte de l'acte institucional del dilluns. Font: RubiTV

A partir d'aquell moment, i especialment, durant la segona meitat del segle passat, infinitat de suscursals bancàries han anat apareixent i també, als últims anys, desapareixent, però sempre ens quedarà la sucursal 14 de la Caixa, ara Caixabank, com a testimoni de la primera oficina bancària que hi hagué a Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada