dijous, 25 de febrer del 2016

La destrucció de la masia de Can Cabanyes, víctima del creixement desaforat dels anys 70

 La destrucció de l'entranyable masia de Can Cabanyes el 1974 es pot considerar una metàfora del creixement desordenat i sense control que patí el Rubí d'aquells temps. Ja hem parlat en diverses entrades anteriors de com va afectar aquest fenomen a diversos sectors del món del patrimoni de Rubí.

Les masies, encara que no en tanta intensitat, ja que moltes es troben allunyades del casc urbà de la població, també es veieren afectades. A més de Can Cabanyes, recordem, per exemple, Can Jardí, on ara s'ubica el polígon industrial del mateix nom, o Can Casanovas, prop de la ja quasi desapareguda ermita de Sant Genís.

Can Cabanyes a la nevada de 1962. Foto Carles Embuena

Però el cas de Can Cabanyes va afectar de manera notable les consciències de molts rubinencs, ja que era un edifici relativament proper a la vida quotidiana de Rubí. De fet, era només a poques desenes de metres, a l'altra via del tren, i es veia des de la popular i concorreguda plaça del "Domènech".

Aquesta masia es troba documentada des de 1172 com a Mas de Montagut. Des de la desamortizació de Mendizábal, a la primera meitat del segle XIX, seria, a l'igual que els camps que l'envoltaven, propietat de la família Llobateras, que fins i tot, tingueren i tenen un carrer dedicat a Rubí. Dins les propietats de can Cabanyes es va edificar la primera estació de tren s de Rubí. Cal destacar el paper que va tenir durant la guerra civil, on hi viva una família refugiada d'Aragó, s'oferien aliments a persones necessitades, i a més va funcionar com a estafeta de correus. els últims masovers foren la família Comellas - Rosés.

Als anys 70. Al darrera, el 25 de Setembre. Arxiu Marroyo
 
El 1963 la família Llobateras va vendre la masia i les seves terres a una immobiliària. Hi havia el magne projecte de crear el gran "conjunt residencial" que ara són Les Torres. I finalment, les excavadores acabaren amb la masia de Can Cabanyes davant la impotència i la indignació dels amants del nostre llegat històric. Només en resta ara el nom d'una avinguda situada din Les Torresm ja que el 1991 el pont anomenat de Can Cabanyes també fou enderrocat en ares de la construcció de la nova estació de trens.


A punt de ser enderrocada.

Un símbol de la vida rural de Rubí i de la seva història va morir en ares de la consecució del màxim benefici econòmic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada