dijous, 23 de juliol del 2015

Exposició sobre Lluís Companys al Castell


Aquests dies, al Museu Municipal Castell, podeu contemplar l'exposició, oberta des del passat 18 de juny, sobre la figura de Lluís Companys. El seu títol és "Per Catalunya! Vida i mort de Lluís Companys".

És una exposició itinerant en la que es presenta al visitant, a través d'una sèrie de panells, un recorregut a través de la vida d'aquest home, l'únic president màrtir de l'Europa del segle XX, fill de grans terratinents de les terres lleidatanes (va néixer al Tarrós, l'Urgell), la seva trajectòria com a líder d'Esquerra Republicana i president de la Generalitat republicana, el seu paper als turbulents dies de la guerra civil, i la seva execució al fossar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc, per les tropes dels vencedors, un cop capturat a França per la GESTAPO i lliurat al govern de Franco.


Hi podeu veure documents de la seva època escrits pel mateix Companys o per altres personalitats contemporànies, així com interessants fotografies que complementen de manera força encertada les explicacions sobre la vida d'aquest home, que va tenir com a puntals bàsics de la seva trajectòria vital la preocupació social, especialment, la dels pagesos del nostre país, i el seu amor a Catalunya.

Per complementar l'exposició hem de dir que a Rubí, com ens explica Ramon Batalla en un article del nostre Butlletí núm. 34, de març de 1991, va venir Lluís Companys el 1922 quan es va constituir la Unió de Parcers de Rubí, aamb més de cent pagesos inscrits. Es tractava de la secció local de la Unió de Rabassaires, dirigida per Pere Aguilera i Pere Esmendia. Companys tenia una clara relació amb els republicans de Rubí, ja que, com continua explicant en Ramon Batalla, participà també en l'acte d'inauguració de la biblioteca del Centre Democràtic Republicà l'agost del mateix any 1922.

Assemblea de rabassaires de 1922 amb Lluís Companys,
 Pere Esmendia i Pere aguilera. Arxiu foto Roset

Cal dir també que el 1924, una comissió de la Unió de Rabassaires es va traslladar a Madrid, on governava el dictador Primo de Rivera, per presentar-li les peticions dels rabassaires catalans. Doncs bé, en aquesta comissió hi figuraven, a més de Companys i altres personalitats, el rubinenc Pere Esmendia,

Com veieu els rubinencs no s'han quedat enrera en participar en actes importants de la història de Catalunya. Potser aquesta exposició ho hauria d'haver reflectit una mica millor...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada