Un homenatge a Anton de Borja per Festa Major
La tradicional activitat de carrer del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubi per la Festa Major ha tingut aquest any una major rellevància, ja que no només s'ha presentat al públic la parada del "carrer principal", és a dir, el passeig de Francesc Macià, que aquesta vegada anava dedicada a Anton de Borja, sinó que també s'han reobert dues de les exposicions dedicades al 90 aniversari del Museu de Rubí, actives l'hivern passat.
Quant a la parada del passeig de Francesc Macià, cal dir que han estat set plafons dedicats a la memòria d'aquell metge i secretari de l'Ajuntament de Rubí, que, precisament ara fa exactament 300 anys rebia un curiós salconduït expedit per Pedro Rodríguez de Montánchez (el protometge corresponent) per tal que el de Borja pogués expel·lir ventositats en públic sense "por ello sea visto incurrir en las penas de la grosería".
Però no només per aquesta anècdota és conegut Anton de Borja (al qual Rubí té dedicat un carrer a la zona de Ca n'Oriol), sinó que fou un personatge amb una vida prou interessant. Sembla ser que participà en la defensa de Barcelona durant la guerra de successió i que després es traslladà a viure a Rubí, on exercí fins a la seva mort el càrrec de secretari de l'Ajuntament i metge de la població.
Conservem algunes obres sobre medecina d'Anton de Borja, totes escrites en català, en un moment en què aquesta llengua no estava permesa en l'àmbit oficial.
El seu fill Miquel i el seu nét del mateix nom continuaren l'obra d'Anton i exerciren els mateixos càrrecs a Rubí, Així, durant tot el segle XVIII aquesta nissaga de metges va viure i va prestar els seus serveis als rubinencs/ques de l'època,
L'exposició i l'article aparegut al nostre últim Butlletí són un petit homenatge que creiem calia fer a aquest prohom.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada