Aquesta vegada ens volem referir a un altre artista de la càmera, no professional, que va viure a la primera meitat del segle passat i del qual l'any 2007 es va fer una interessant exposició que va venir acompanyada d'una publicació. Es tracta del rubinenc Pere Xercavins, amo de la masia del mateix nom i descendent directe del primer batlle del naixent consell municipal de la nostra població a finals del segle XIV. Va ser un dels primers fotògrafs locals i captà de manera impressionant la realitat del Rubí de la seva època.
Les fotografies de Pere Xercavins pertanyen als seus àlbums familiars i realment constitueixen documents importantíssims que ens donen llum sobre com era la vila de Rubí en aquella primera meitat del segle XX (les imatges abracen un període comprés entre 1914 i 1950). Són en total 842 plaques de vidre, de les quals un centenar són estereoscòpiques.
Una de les fotos més antigues, la d'un cotxe de 1915. |
A més de l'univers domèstic i l'entorn familiar (algunes imatges reflecteixen escenes molt relacionades amb la seva masia), les fotografies, interessantíssimes totes, reflecteixen els conreus, els boscos, les celebracions religioses, els horts de l'Escardívol, els canvis que ha anar sofrint Rubí al llarg dels anys, l'església, el castell, les Escoles Ribas, la fàbrica del Vapor Nou, el mercat, els establiments de l'època (com la farmàcia del carrer de Xercavins)... Al llibre esmentat anteriorment només estan publicades vint de les imatges que captà Xercavins, i una d'elles, la de la portada, és el mateix fotògraf reflectit en un mirall. En altres també apareix ell.
Les Escoles Ribas el 1916. |
Un cop més, veiem com l'obra fotogràfica d'un rubinenc, en aquest cas, Pere Xercavins, constitueix una eina preciosa per captar els diversos aspectes d'un Rubí que ha anat canviant de manera podríem dir vertiginosa al llarg de la passada centúria.
Opuscle aparegut el 2007 |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada