Retrat de dona. Anònim. Museu de Rubí |
Aquest estudiós ens parla de la gran quantitat de retrats que a partir de mitjans d'aquell segle són encarregats per personatges de Rubí que tenien mitjans suficients per poder pagar-los a pintors retratistes, molts dels quals eren de fora de Rubí, especialment de Barcelona. Parlem de Frederic Català, Antoni Martí, Joaquim Planella, Josep Portusach... Altres retrats (molts) es troben sense signar i possiblement serien obra de pintors passavolants. En aquells temps l'art de la fotografia encara era molt incipient, encara que a finals del segle ja trobem moltes imatges preses amb la càmera. Però un quadre pintat sempre era un senyal de prestigi.
Retrat d'un prohom rubinenc. Museu de Rubí |
Els comitents són propietaris de terres (com els Xercavins, els Ramoneda), hisendats (els Ribas, els Monmany, els Aguilera...), fabricants (la família Malet, els Calvet...).
La família Malet. Museu de Rubí |
Exemples de retrats de personalitats rubinenques són el de Pere Xercavins, amo de la masia, de l'artista Antoni Martí, datat del 1850; els de la família Malet (anònim); el retrat de mossèn Joan Malet, de mitjans de segle, també d'autor desconegut; el de Margarida Ramoneda (oli de Frederic Català, de 1880), o els del matrimoni format per Miquel Calvet i Maria Carreras, de la primera meitat del segle XIX, que instal·laren la fabrica coneguda popularment com "la Llana", la primera de Rubí.
Margarida Ramoneda, oli de Frederic Català |
Pel que fa a art religiós de Rubí d'aquesta època, hem d'esmentar els exvots sobre taula de fusta (encara que també comptem amb algun pintat sobre tela) que es dipositaven a l'ermita de Sant Muç. El més destacat és un conservat al magatzem del Museu de Rubí, d'autor anònim i datat del 1855, en el qual es representa la processó dels "xatos". A aquest respecte remetem el lector a l'entrada "Exvots de Sant Muç al Museu de Rubí", de 10 d'octubre de 2018. Hem de dir que, quant a art de temàtica religiosa del segle XIX, s'han conservat millor les escultures dedicades a verges i sants, que es trobaven a les masies o pertanyien a la parròquia.
Exvot sobre taula pintada que representa la processó dels "xatos". Museu de Rubí |
Finalment hem d'apuntar una curiosa dada que ens fa saber en Lluís García: l'ensenyament de les Belles Arts a les escoles no es va fer fins el 1866 amb la introducció de l'assignatura de dibuix.
Tot un tema per investigar encara: l'art rubinenc del segle XIX.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada