diumenge, 12 de maig del 2019

Postals del Rubí dels anys 50

Al llarg del segle XX, nombrosos fotògrafs i empreses dedicades a la producció de postals han inclós la població de Rubí en els seus catàlegs. Si a principis del segle passat la vila era un lloc on moltes persones passaven uns dies de vacances i enviaven postals als seus coneguts, al llarg dels decennis aparegueren més fotògrafs que continuaren amb la tasca d'immortalitzar racons de Rubí, tant per l'edició de postals com simplement per crear arxius d'imatges de poblacions del país, que podrien ser utilitzats amb fins diversos.

En aquesta entrada ens cenyirem als anys 50 de Rubí, retratat per professionals de l'art fotogràfic que no oblidaren incloure la nostra població en la seva feina i que, per tant, han deixat una documentació valuosa que ens ajuda, a més de la documentació en paper i de la memòria oral, a comprendre com era el Rubí dels nostres pares i avis.

Més endavant ja als 60 i 70, apareixerien fotògrafs nostrans com Roset o Marroyo entre d'altres, però la seva feina no era crear postals, sinó documentar amb imatges l'evolució de Rubí.

ARXIU ZERKOWITZ

Adolf Zerkowitz, nascut a Viena, i el seu fill Alfred varen crear un notable arxiu fotogràfic de poblacions de tot Catalunya i d'Espanya. A la web http://zerkowitz.es/ es pot veure una notable selecció de les 65.000 fotos de què consta el fons, entre elles n'hi quasi una trentena de Rubí. A Inernet apareixen amb una peculiar marca al centre: Zerkovitz. A sota us mosrtrem una que ens mostra la plaça "del Domènech" o del Dr. Pearson.



MERCURI

Entre 1940 i 1950 aquesta empresa va editar postals acolorides on al revers es trobava la marca impresa. De Rubí, segons la publicació "Dossier de les postals de Rubí" (Rubricata), de gener de 2003, va editar dues postals: una de la plaça del Dr. Guardiet i una altra de la plaça de l'Ajuntament.

BELLMON

Era una companyia formada per Albert Bellós i Montserrat Monsó. Bellós va recórrer moltes poblacions de casa nostra en torn el 1950. Els clixés de les 48 postals de Rubí fetes per ell (algunes de les quals acolorides) es troben custodiats actualment a l'Arxiu Municipal de la nostra ciutat.

Hem de dir que l'impressor rubinenc Josep Serra Pallarols imprimia el revers de les postals de Bellmon que ell venia a la seva llibreria, així com les còpies fetes per ells. Es tallaven amb guillotina que donava com a resultat una curiosa vora dentada, molt típica.

Com a mostra presentem aquesta de la plaça del mercat, extreta de todocoleccion.net.



EDITORIAL FOTOGRAFIA CUYÀS

Els Cuyàs eren una família de fotògrafs formada per Narcís Cuyàs pare, que s'establí a la ciutat comtal el 1899,  i els seus fills Enric i Narcís que ha deixat un notable arxiu d'imatges (no eren estrictament postals) de la segona meitat del segle passat que es pot consultar a la web de la cartoteca digital:  http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/landingpage/collection/cuyas. D'elles 13 són de Rubí i fan referència als gegants, al castell, l'església, l'ermita de Sant Muç...

No tenen cap relació amb el també fotògraf Frederic Cuyàs, mort el 1957.

Com a mostra presentem aquesta fotografia del castell.



CARLES CABANAS

Era un fotògraf de Sant Cugat del Vallès que tenia el seu estudi al carrer de Santa Maria d'aquella població. Va editar postals de Rubí el 1951, relatives a diversos racons de la població: el paseig d'Alfonso Sala (actual de Francesc Macià), la plaça del Domènech, la del Dr. Guardiet, l'església de Sant Pere... 

Us mostrem una de la plaça del mercat vell, amb l'església al fons.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada