dimecres, 6 de setembre del 2017

La victòria franquista i les societats corals de Rubí

És sabut que amb la victòria de les tropes "nacionals" molts elements de la nostra cultura foren crudelmen reprimits, sobre tot aquells que en època republicana estaven vinculats a associacions o partits polítics de caire esquerrà i catalanista.

És el cas de la "Sociedad Coral Los Obreros Rubinenses", una entitat claveriana que havia estat fundada el 1881 i una de les més antigues de Rubí.  Quan les forces franquistes ocuparen Rubí, el 1939, saquejaren el Centre Democràtic Republicà (que a finals del segle XIX era "el Casino Rubinense" i al redós del qual es va refer aquesta agrupació coral que havia estat molt afectada per la gran crisi de la fil·loxera). L'estendard dels "Obreros" fou ultratjat i despullat de la seva col·lecció de medalles i trofeus.

Cal dir que durant la dictadura de Primo de Rivera, el Centre Democràtic havia estat també clausurat, encara que es programaren actuacions de la coral en diversos llocs sempre amb el permís de les autoritats.

Estendard de 1897, de "Los Obreros Rubinenses"

Però amb el nou règim del 1939, aquesta agrupació coral va desaparéixer per sempre, a causa del seu passat lligat a una insititució de caire republicà. Menys mal que pocs anys més tard l'erudit local Miquel Rufé, que, per cert seria posteriorment cap de la Falange local i alcalde (dins una línia més moderada), rescatà el que restava de l'estendard  i el lliuraria a un grup d'antics cantaires. D'aquesta manera, es va poder restaurar. Actualment resta dipositat al local social d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Coral "Los Obreros Rubinenses" amb l'estendard antic

Pel que fa a l'altra associació coral que existia a Rubí en aquells anys, El Parnaso Rubinense, molt més antiga que els "Obreros", ja que datava del 1864, va saber capejar la situació. De fet no estava tan relacionada amb moviments "subversius", diguem-ho així, i va recobrar la seva activitat el 1941, sota la direcció musical del mestre Josep Rusiñol. El Parnaso Rubinense va romandre actiu fins el 1973. El 1945 apareixeiria "La Colla de la Punxa" i la Coral Sant Pere (que no era claveriana); el 1946, La Lira Rubinense, i el 1949, la Coral Unió Rubinenca, que és la única que ha perviscut fins a l'actualitat.

La Lira Rubinense, amb el mestre Magí Ramèntol, anys 50

2 comentaris:

  1. La Coral Sant Pere em sembla que no es pot definir com a Cor de Clavé ja que era la coral de l'església de Sant Pere i les seves actuacions generalment eren a les misses solemnes com les Festes Majors i les festes de Nadal.
    I el seu nom era Massa Coral Sant Pere.
    Atentament,
    Salvador Casanovas

    ResponElimina