dilluns, 28 d’agost del 2017

El carro romà de Rubí

A l'Auditori Vallhonrat fins fa poc vàreu poder visitar l'exposició dedicada al Museu de Rubí, ara ja tancada al públic. Una de les peces més espectaculars, situada prop de l'entrada per la banda que dóna a la plaça de Montserrat Roig, era el carro romà de Rubí, o, millor dit, la biga romana. Es tractava d'una rèplica realitzada per Esteve Montoliu, soci del GCMR-CER.


Reproducció del carro romà. Foto Marroyo.

Les bigues romanes, a diferència de les quadrigues, que eren tirades per quatre cavalls, en feien servir només dos. Ere ambdues modalitats d'origen militar i lúdic. Normalment les bigues transportaven els comandants militars o emperadors en els seus triomf o ovationes en venir victoriosos d'alguna campanya bèl·lica, i les quadrigues, com ja s'ha vist en moltes pel·lícules, eren les protagonistes indiscutibles de les carreres de cavalls als circs. Les bigues també es poden veure reproduïdes a denaris o monedes de plata, sobre tot de l'època de la República romana, sostenint imatges mitològiques.

Denari d'època republicana romana amb representació d'un biga al revers.



La reproducció que es conserva al Museu de Rubí e va efectuar utilitzant materials i tècniques pròpies d'aquella època romana i va requerir molt temps i haver de solucionar diverses dificultats. L'any 2008 es va formar un equip de treball format bàsicament per Esteve Montoliu i Francesc Margenat, en el qual van col·laborar altres persones i empreses: Santiago Berrar, Pilar Margenat, Josep Oliver, Josep Vila (materials de fusteria), Xavier Reinaldos, Servifores, i els tallers TFCN i Busquets (que subministraren els elements metàl·lics).

Es va fer servir fusta de roure dels boscos de Can Corbera per al tambor de les rodes, i de faig per a realitzar altres elements com el cèrcol i el radis, així com la plataforma i la caixa on es disposaven l'auriga i el passatger del carro. Els elements de metall eren tots fets de forja. El pa d'or es va utilizar per als elements decoratius de la biga.

Cal dir també que el carro va participar en la rua de la Festa de Sant Antoni Abat del 2009, tirat per muntures reals, tal i com s'havia previst durant la construcció de la rèplica.


En el futur Museu caldria, doncs, reservar un espai per a aquesta biga, ja que si bé no és cap element arqueològic sorgit de les entranyes de Rubí, sí pot considerar-se un bon treball de reconstrucció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada