dijous, 6 de juliol del 2017

Ignasi Marroyo i el seu llegat

El passat 30 de juny ens va deixar el nostre soci i amic Ignasi Marroyo, un dels més destacats fotògrafs catalans de la segona meitat del segle passat.

Marroyo durant l'acte de donació del seu fons a l'ANC. Foto Joan Oller

Va néixer a Madrid el 1928 i aviat la seva família es va traslladar a Barcelona. Finalment, el 1960 es va quedar a viure a Rubí, fins a la seva mort.

El moviment al qual va pertànyer és anomenat la Nova Avantguarda Catalana, promoguda pel gran fotògraf Francesc Català-Roca, i que es caracteritza pel seu realisme social.

Ja als anys 40 el seu pare li va regalar una càmara de fer fotos i a partir d'aleshores féu de l'art de captar imatges la passió que l'acompanyaria tota la seva vida. Als anys 50 començà a presentar-se a diversos concursos i a finals d'aquesta dècada ingressaria a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, on el 1960 va fundar el grup El Mussol.

Ja establert a la nostra vila, el 1966 va crear, juntament amb altres amants de la fotografia, el Grup Fotogràfic El Gra.

Fundació del Grup Fotogràfic El Gra.

El 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi. Nosaltres, com a entitat, també li vam voler retre l'abril del 2015 un petit homenatge, en ocasió del Dia de la Terra, conjuntament amb Josep Maria Roset, un altre eminent fotògraf rubinenc.

Marroyo rep la Creu de Sant Jordi. Font: www.rubitv.cat

 Actualment, tot el fons d'Ignasi Marroyo (72.898 fotografies!) es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Dins d'aquest immens llegat cal destacar els reportatges sobre la  Setmana Santa, el barri de gitanos del Somorrostro (les imatges del qual fa poc poguèrem contemplar al Museu Municipal) o les curses de braus (tot emmarcat dins del realisme descarnat de la Nova Avantguarda). I tampoc podem oblidar les nombroses imatges del patrimoni i de la realitat del Rubí canviant de la segona meitat del segle passat (també se'n va mostrar una bona selecció a una exposició a la biblioteca municipal fa molt poc).

Una de les fotografies de Marroyo sobre el Rubí del segle passat.

L'Ignasi Marroyo, com a soci de la nostra entitat, sempre mostrà una gran predisposició a col·laborar amb imatges del seu arxiu quan les necessitàvem, en moltes ocasions, per a il·lustrar articles de la nostra revista. La seva mort ha estat una gran pèrdua.

Visita guiada a una exposició sobre l'obra de Marroyo el 2015
Reposa en pau, amic Ignasi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada