dijous, 13 de juliol del 2017

Fòssils de Rubí

La paraula “fòssil” es refereix a tota resta o senyal deixades per antics organismes vius (animals o vegetals), que ens permet conèixer la vida passada a la Terra.

Ja a finals del segle XIX el canonge  Jaume Almera havia fet prospeccions geológiques al nostre terme amb el resultat de la troballa d'algunes restes fòssils. A la dècada dels 50 del segle passat, Miquel Crusafont, Josep Fernández de Villalta i Jaume Truyols van identificar restes al turó de can Calopa, un dels jaciments paleontològics més importants del país i que tenim a Rubí sense que molts ho sàpiguen, així com a la zona de l'Infern, al costat del turó, i a Can Pi de Vilaroc (tot a la zona sud del terme de Rubí). Aquests fòssils eren del Miocè (entre 24,6 i 5,1 milions d’anys abans del present).

Estrats miocènics de Can Calopa

A Rubí quasi totes les restes fòssils trobades pertanyen a la sèrie del Miocè.  Del Miocè inferior (24,6  a 14,4 m. a.) destaquen les restes fòssils d’animals, mentre que al mitjà (14,4 a 11,3 m. a. abunden més les d'espècies vegetals, en una època on hi havia un clima àrid de tipus subtropical o tropical.

El “Llac dels Fòssils”

El jaciment del Miocè mitjà més important a Rubí és el “Llac dels Fòssils”, al Parc d’Activitats Econòmiques de Can Sant Joan (entre el carrer del Segre i el torrent dels Alous). Actualment està soterrat, però havia estat una bassa d’origen artificial. Aquí s'han trobat restes de vegetals (25 espècies diferents) totes del tipus de les angiospermes (llorer, acàcia, mimoses, lleguminoses...), datades entre 14,4 i 11,3 milions d’anys d’antiguitat. 

Fulla de llorer fòssil trobada al Llac dels Fòssils. Foto CEPNA

Altres jaciments de Rubí

-        -   El turó de Can Calopa, al sud del terme, de gran interès paleontològic, amb fòssils del Miocè inferior (23-14,4m.a.), molts de mamífers com elefants, rinoceronts, lagomorfs (llebres i conills), carnívors, artiodàctils, cèrvids, porcs, rosegadors...

-         - Can Serrafossà, del Miocè mitjà i superior (14,4 -5,1 m. a.), amb la presència d’ostres i gasteròpodes (cargols) marins.

Jaciment de fòssils de Can Serrafossà. Foto J. Vilalta

-          - L’Infern (prop de Can Calopa), on ara es troba el polígon industrial del Rubí Sud, on s’han trobat espècies de mamífers i d’un rèptil.

-         -  Torrent de Can Pi de Vilaroch, també prop de Can Calopa, amb la troballa d’una dent d'un proboscidi de la família dels gomfotèrids i una espècie de rèptil.

 
Reproducció d'un gomfotèrid. Arxiu CEPNA
-          - El Fallol, a la banda dreta de la riera de Rubí, amb fòssils de mamífers, ocells i una espècie de rèptil.

Podeu tenir molta més informació dels fòssils de Rubí si llegiu el nostre Butlletí núm. 49 (2005), que és una monografia sobre els fòssils del Miocè al nostre terme, redactada per Jordi Simó.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada