dimarts, 4 d’agost del 2015

El patrimoni religiós del Museu de Rubí

A Rubí podem comptar amb un interessant patrimoni d'art religiós, part del qual forma part de les col·leccions del Museu de Rubí.

Es tracta d'elements, sobre tot escultòrics, procedents de la parròquia de Sant Pere de la nostra ciutat. Quan es va crear el Museu, el 1924, una de les majors aportacions fou la d'aquestes obres d'art retirades del culte.

Taula d'altar del segle XVII

Cal destacar peces tan importants com les taules de l'altar barroc que es mostraven al culte a l'església fins a l'eixample de 1882-1884, obra Francesc i Jaume Rubí, de Moyà, de principis del segle XVII i que ara podeu contemplar a la capella del Santíssim. O també escultures de fusta policromada com una bonica talla de Sant Pere com a papa, del segle XVIII; la que representa Sant Josep amb el Nen Jesús, de la mateixa època; la de Sant Joan Evangelista, que reposava a l'antic Museu amb una corona pertanyent a un altre sant, i que pot pertànyer a un notable escultor basc del segle XVI, o la de Sant Pere que ara es troba ubicada al baptisteri de l'església de Sant Pere.

Sant Joan Evangelista. Segle XVI

També conserva el Museu algunes pintures sobre tela, com la que representa la Santíssiai Trinitat, amb una imatge de Crist amb tres cares i que recorda certes divinitats de la Índia (segle XVIII).

Santíssima Trinitat

No hem d'oblidar una peça tan important com la taula de la Circumcissió del Senyor, procedent de l'ermita de Sant Genís, del segle XVI. També sobre taula està la interessant col·lecció d'exvots dedicats a Sant Muç, de gran devoció a Rubí, i la que representa la processó dels "xatus" de Gràcia a l'ermita consagrada a aquell sant, del segle XIX.

Processó dels xatus, Taula del segle XIX.

No podem deixar d'esmentar obres en argent com una escultura de Sant Muç del segle XIX i una altra de la Mare de Déu del Roser, del XVIII. També, peces d'ús litúrgic en plata: un calze, un copó, un encenser amb la seva naveta...

I, finalment, entre molts altres objectes, ressaltem la butlla de la Confraria del Roser, un pergamí del segle XVI que constituiex una de les peces més importants i valuoses del patrimoni documental del Museu de Rubí.

Taula de la Circumcisió. Segle XVI.

Tot aquest llegat reposa ara als magatzems del Museu, repartits en diversos àmbits de la ciutat, i caldrà esperar a veure si en un futur una entesa entre la parròquia i el consistori es concreti en algun espai on els rubinencs i rubinenques puguin gaudir d'aquest conjunt que, no només és de la comunitat de creients, sinó que pertany al nostre patrimoni cultural i, per tant, és de tots.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada