dimecres, 23 de juliol del 2014

El Butlletí, una eina de divulgació del nostre patrimoni local 

Des de fa 33 anys, concretament el 1981, el Grup de Col·laboradors del Museu, ara estretament coaligat amb el Centre d'Estudis Rubinencs, ve editant el que ha estat la publicació més longeva de Rubí, després del ja mític setmanari "Rubricata".

Primer número del Butlletí, juny de 1981

A través d'aquests tres decennis i escaig les planes de la nostra revista, autèntic vaixell insígnia de les entitats a que representa, han donat allotjament a nombrosos estudis relacionats amb el llegat no només històric de la ciutat, sinó també amb altres aspectes com poden ser la geologia i el món natural, qut també formen part del patrimoni de Rubí.

Els autors d'aquests articles han estat bàsicament persones lligades a les nostres entitats en qualitat de socis. Així, podem parlar de Francesc Margenat, Pere Bel, Lluís Garcia, Eduard Puigventós, Jaume Parras, Joan Miquel Merino, Ramon Batalla, Jordi Vilalta, etc, etc. Però també han aparegut treballs d'investigadors de renom tant català com internacional del món de l'arqueologia: Joan Sanmartí, Jürgen Untermann, Marc Mayer, Isabel Rodà, Josep Barberà, M. Àngels Petit o Ramon Járrega, entre d'altres.


El nostre ventall d'intercanvis és ampli i abraça quasi tota la península hispànica. El reben nombrosos museus i centres d'estudis d'arreu de Catalunya, i també diverses universitats espanyoles, especialment a Madrid i a Andalusia. No obstant, per raons econòmiques no podem ampliar gaire el ventall d'institucions on podem enviar la nostra publicació, ja que les despeses d'enviament són molt altes. Per aixó s'està pensant en un futur en fer una versió digital o en format PDF per tal de poder trametre el Butlletí a totes les universitats i centres d'estudis del país i així expandir i divulgar més els resultats de les investigacions sobre la història i el patrimoni de Rubí.


La versió impresa es quedaria a Rubí per poder ser venuda a les llibreries. Però això són temes que encara han de ser debatuts al si de la nostra organització.

Només, amb aquesta entrada, voldria recalcar la gran importància que al llarg de més de 30 anys ha tingut el Butlletí com a eina de divulgació de les investigacions relatives a la història de la ciutat. No es pot concebre cap estudi ni tesi doctoial sobre qualsevol d'aquests aspectes sense fer referència als treballs apareguts a la nostra publicació.


Actualment editem dos números anuals, un d'ells coeditat amb l'Ajuntament, i un altre amb els nostres propis recursos. Esperem que durant els anys successius contnui aquest fructífer conveni amb la nostra casa gran i podem donar cabuda als abundants treballs d'estudiosos que esperen ser publicats al Butlletí. Tenim una llista d'espera amb interessants aportacions, bàsicament de persones de Rubí!

1 comentari:

  1. Quina gran tasca la que realitzen el Grup de Col-laboradors del Museu de Rubi-Centre d'Estudis Rubinencs, en defensa del patrimoni i de la cultura local. Ánims i a continuar, sense defalliments

    ResponElimina