dilluns, 28 de juliol del 2014


II Sortida Romana de 2014: Empúries

Aquest diumenge el Centre d'Estudis va organitzar la II Sortida Romana del 2014. L'objectiu va ser l'evolució humana a la zona d'Empúries, al terme municipal de l'Escala (Alt Empordà) al llarg dels segles.

Per això la primera parada fou Sant Martí d'Empúries, que als inicis del segle VI aC era un illot on s'aixecà el primer establiment grec a la península ibèrica, la Palaiàpolis o "ciutat vella".

Església de Sant Martí d'Empúries

Uns decennis després, aquells mateixos colons grecs, que, per cert, sembla ser que procedien de Massàlia, l'actual Marsella, que a la vegada era una gran colònia focea (els foceus eren els grecs de Focea, una ciutat d'Àsia Menor), s'instal·laren a terra ferma i formaren la Neàpolis o "ciutat nova". Aquesta petita població, on també hi anaren a viure indígenes ibèrics, fou conquerida pels romans, que respectaren la cultura i la llengua dels grecs. No obstant, bastiren un gran campament a la part oest, on ara es troba la ciutat romana, i a partir del 100 aC, aquesta va començar a crèixer. Se'n conserven dues espectaculars cases romanes amb mosaics, una illa d'habitatges, el fòrum amb els seus temples, la muralla a la part sud, la palesta i l'amfiteatre.

Vista general de la Neápolis


A partir del s. II dC entra en decadència. Ja a l'alta edad mitjana es formà el comtat d'Empúries, amb seu a Sant Martí, que al segle XI és traslladat a Castelló d'Empúries.Els descendents dels antics pobladors grecs, romans i ibers, es traslladaren el segle XVI una mica més al sud i formaren el que és la població de l'Escala.
El mar des de l'Escala

I aquesta trajectòria és la que vam efectuar el passat diumenge, de nord a sud, i seguint les traces del temps, des del s. VI aC fins al s. XX.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada