dilluns, 1 de juliol del 2024

75 anys de l'Associació Coral Unió Rubinenca

Aquest any 2024 celebrem diversos aniversaris pel que fa a entitats i institucions de Rubí. Entre ells destaquem en aquesta entrada els 75 anys de la Coral Unió Rubinenca, creada el 1949.

La Unió Rubinenca el 2016, davant l'Ajuntament. Foto: Víctor Puig

En aquell any, antics integrants d'altres associacion corals, "Obreros Rubinenses" (aquesta extingida el 1939), "La Lira Rubinense", "El Parnaso Rubinense" i la Colla de la Punxa, es van unir per tal de formar una altra entitat que quedaria oficialment constituïda el 7 d'abril de 1949 amb el nom de "Sociedad Coral Unión Rubinense". El primer president en va ser Josep Aguilera Serra, qui comptà amb el mestratge de Miquel Casas Bell com a primer director i la col·laboració de 45 cantaires. La presentació havia tingut lloc al Teatre-Cinema Domènech el 3 d'abril, uns 4 dies abans de la constitució oficial, juntament amb la "Sección Escénica" de la Cooperativa de Consum "La Rubinense". El 6 de novembre d'aquell any es va celebrar la benedicció del primer estendard de la coral amb l'assistència de 67 estendards més d'altres entitats claverianes del país.

L'estendard de la coral. Fons Marroyo

El 1950 va entrar a formar part com a membre de ple dret de la Federació de Cors de Clavé i l'any següent s'integraria dins la comissió que organitzava l'erecció d'un monument a Anselm Clavé que és el que podem veure actualment a la plaça dedicada a aquest prohom català i que seria inaugurat el 7 d'octubre de 1951.

El 26 de maig de 1974 la Unió Rubinenca va celebrar les seves noces d'argent davant el monument amb la participació de 24 agrupacions corals amb els seus respectius estendards. Es va efectuar una cercavila fins a la Casa de la Vila i la coral va cantar l'Himne a Rubí i diverses peces claverianes.

Un moment de la inauguració del monument
a Anselm Clavé. Fons Marroyo

El 1999 es va commemorar el 50è aniversari amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Rubí, la Federació de Cors de Clavé, "la Caixa" i també el dels socis protectors i d'altres persones i corals. Entre els actes es va celebrar una missa, una concentració d'entitats corals i un concert al Teatre Municipal la Sala on van actuar juntament amb altres entitats cantaires de Rubí. Finalitzà la celebració amb un concert de la Banda Simfònica de Martorell acompanyat amb les veus dels cantaires de la Coral Unió Rubinenca.

La coral el 1999, davant l'església de Sant Pere. Fons Marroyo

També hem de dir que, per suposat, el seu àmbit d'actuació no s'ha limitat a Rubí, sinó que també han participat en actes festius i culturals en altres poblacions com Martorell o Sant Cugat del Vallès.

Per acabar aquestes línies hem de felicitar aquest any 2024 els membres d'aquesta associació pels seus anys de dedicació al cant coral, especialment en festes cíviques com la Diada Nacional i en altres de llarga tradició cultural com les caramelles de pasqua, on mai no han faltat. 

La Coral Unió Rubinenca a l'actualitat, davant l'Ajuntament de Rubí
amb les autoritats municipals. Foto extreta del Facebook de l'entitat

Bibliografia

- Sutrias, J., 2010: "Coral Unió Rubinenca (des de 1949)", Butlletí, 54, Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, maig de 2010, p. 40-41.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada