dissabte, 4 d’agost del 2018

Les Creus de Sant Jordi de Rubí

Són ja set les persones i entitats de Rubí que fins a la data han rebut la Creu de Sant Jordi de mans del MH president de la Generalitat de Catalunya. Recordem que aquesta distinció, de caire anual, l'atorga el nostre govern a homes, dones i associacions que hagin prestat serveis destacats en el pla cívic i cultural a la nostra nació en la defensa de la seva identitat.


Albert Sans (1992)

El primer guardonat fou Albert Sans i Arís, director artístic durant un temps del nostre Esbart Dansaire, que ha treballat també al Gran Teatre del Liceu i ha col·laborat activament amb espectacles de grans ballarins internacionals. També ha estat codirector de l'Esbart Dansaire de Mollet del Vallès.

Va rebre la distinció de mans del MHP Jordi Pujol.


Jaume Pla (1993)

Jaume Pla i Pallejà, que ens va deixar el 1995, va ser un artista de la tècnica del gravat i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Té una plaça dedicada a ell a la nostra ciutat.

El guardó li va ser lliurat pel MHP Jordi Pujol.


Esbart Dansaire de Rubí (1997)

Què dir d'aquesta entitat que passeja el nom de Rubí per tot el món quant a la dansa tradicional catalana? Nascuda el 1923 de la mà del Dr. Josep Guardiet, ha brillat en totes les seves actuacions en països estrangers i també a la televisió (l'anglesa BBC). Format per un cos de dansa de voluntaris i voluntàries, també participa en el manteniment de les tradicions populars de Rubí (aplec de Sant Muç, Festa Major, els Xatos...) i en l'organització del festival Rubífolk.

Va ser el MH president Jordi Pujol qui els va lliurar la Creu.


Joan Fosas (2002)

Joan Fosas i Carreras,un referent de la dansa tradicional catalana, ha estat un gran ballarí i coreògraf, mestre de dansa i castanyoles, que va deixar aquest món el 2013. Es va vincular amb l'Esbart Dansaire de Rubí i després va dirigir l'Esbart Santa Anna (Andorra). El seu fons sonor i audiovisual va ser donat a la Biblioteca de Catalunya.

Una vegada més fou el MHP Jordi Pujol qui li va atorgar el preuat guardó.


Neus Català (2005)

Ja fora de l'àmbit artístic, esmentem la senyora Neus Català i Pallejà, nascuda el 1915 als Guiamets (el Priorat) i que encara viu. Resident els últims anys a Rubí, a la guerra civil fou activa militant del PSUC i es destaca per ser l'única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück.

A més de la Creu de Sant Jordi, que li fou lliurada pel MHP Pasqual Maragall, també està guardonada amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, un guardó encara més important que la Creu.


Ignasi Marroyo (2015)

El 2017 va morir Ignasi Marroyo Rodríguez, nascut a Madrid però rubinenc des dels anys 60. Ha estat, com molts sabeu, un gran fotògraf que ha format part del moviment Nova Avantguarda Catalana i que va participar en crear el grup El Mussol, adscrit a aquesta corrent. A Rubí va contribuir a la formació del Grup Fotogràfic El Gra.

La Creu li fou atorgada pel MHP Artur Mas.


Josep Maria Roset (2018)

Finalment, aquest any, el rubinenc guardonat ha estat Josep Maria Roset i Camps, referent de la fotografia catalana, que va obrir un estudi de ben jove a Rubí, però que marxà a Madrid a teballar a l'agència Europa Press. Va fer excel·lents reportatges fotogràfics de la boda del xa de Pèrsia i de la mort del doctor Gregorio Marañón abans de tornar a la nostra vila, on s'establí definitivament després de marxar una petita temporada a França.

El MHP Joaquim Torra ha estat qui li ha lliurat la distinció.


Així doncs, tots els guardonats rubinencs són persones i entitats vinculades al món de l'art (un coreògraf, un ballarí, un artista gravador, un esbart dansaire i dos fotògrafs), llevat de Neus Català, que ha estat una activa política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada