diumenge, 27 de setembre del 2015

Sortida a Banyoles

El passat dissabte es va fer una nova sortida del cicle "Conéixer Catalunya", destinat a descobrir racons interessants del nostre país.

Aquesta vegada ens vam dirigir a la població de Banyoles, capital de la comarca del Pla de l'Estany. L'objectiu era copsar la desconeguda per molts, però no per això menys important, arqueologia de la ciutat, siutada a la riba del "llac de Banyoles".

L'estany des del parc de la Draga. 

Compta amb dos museus, que foren visitats. En primer lloc, l'Arqueològic Comarcal, en un vell palau medieval del segle XIV. Aquí poguérem admirar uns gegantins fòssils de mamífers del terciari i quaternari, del jaciment d'Incarcal, A la planta superior hi ha exposats una sèrie de panells que ens mostren l'evolució humana i de les cultures prehistòriques. En una vitrina hi ha la famosa mandíbula de Banyoles, pertanyent a una dona Neanderthal, amb tota probabilitat. En altres espais es poden veure altres restes de les diferents etapes de l'edat de la pedra i dels metalls, procedents de la comarca.

Sala de Paleontologia del Museu Arqueològic de Banyoles

El Museu Darder està consagrat a dues grans temàtiques: per una banda hi ha un modern centre d'interpretació de l'estany de Banyoles, amb un audiovisual, i, a la planta del soterrani podem contemplar la curiosa col·lecció del naturalista Francesc Darder: animals dissecats, cranis humans.... elements de taxidèrmia, Cap al·lusió, però, al famós "negre de Banyoles".

Aus dissecades al Museu Darder

Si sortim a l'exterior dels equipaments museístics, els dos llocs més destacats quant al patrimoni arqueològic de Banyoles, i que vàrem visitar, són el parc neolític de la Draga, on un grup d'arqueòlegs ha reproduït unes cabanes de fa 7.200 anys i on es fan visites guiades, i les restes de la vil·la romana de Vilauba, a la localitat de Camós, En aquest cas (a l'igual que a la Draga) encara es fan excavacions, però ja hi podem observar una sèrie de panells explicatius que fan una mica més entenedora la visita.

Parc Arqueològic de la Draga

Per concloure l'excursió, ens vam aturar al poble de Palol de Revardit, on vam poder copsar l'esmerada cura amb què ha estat restaurat el conjunt de l'església de Sant Miquel i del castell dels Palol. És una mostra de l'elevat nivell de vida i benestar de la comarca del Pla de l'Estany, que cuida com pocs llocs es fa, el seu patrimoni cultural.

Conjunt medieval de Palol de Revardit



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada