L'estudi de la cartografia antiga és una eina imprescindible per comprendre l'evolució del territori. També les fotogràfies aèries, que, com és lògic, tenen un límit temporal. Tot ens ajuda a percebre com les persones han anat conquerint la natura amb les seves edificacions, carreteres, ferrocarrils...
Sobre aquest tema, cal destacar una nova eina informàtica, que, a més del seu interès historic, també té una vessant "lúdica" i que està a l'abast de qualsevol persona: es tracta de "L'ull del temps", que ha presentat fa poc l'Institut Cartiogràfic i Geològic de Catalunya. Aquí en teniu el "link":
http://betaserver.icgc.cat/visor/catalunya_ull_del_temps.html#15/41.4121/2.2201
A través d'aquesta eina es pot veure l'evolució del territori català des de 1945. En realitat hi ha dues opcions: 1945 i 1956, a triar. En moure el ratolí per la pantalla de l'ordenador es visualitza una àrea circular que mostra com era en l'any que hem triat.
Es basa aquesta informació que ara s'ofereix al públic en els vols fotogramètrics realitzats per la força aèria dels EUA els dos anys esmentats.
No obstant, a part de l'Ull del Temps, l'historiador també compta amb moltes altres eines que proporcionen els arxius municipals i d'altres titularitats (parroquials, privats...). Ens referim a mapes però també a projectes de ciutat, que en molts casos no es varen realitzar, però que serveixen per veure les intencions dels dirigents de l'època en qüestió.
En el cas de Rubí cal destacar el mapa cadastral de 1854 que es conserva a la rectoria de Sant Pere de Rubí i que pertany al fons del Museu de Rubí. Fou realitzat per Mn. Joan Malet i indica totes les propietats rurals de la població d'aquella època. D'èpoques posteriors també conserva, tant el Museu com l'Arxiu Municipal de Rubí, interessants planells, com el de 1866, de rectificació del camí de Rubí a Martorell, que passava travessant la riera (Arxiu Municipal), o un altre de 1862, d'unes obres que es volien fer al carrer de Terrassa (Museu de Rubí), o el projecte de fer un carrer que connectés la plaça de la República (actual del Dr. Guardiet) amb el carrer de San Buenaventura (actual de Maximí Fornés), de 1873 (Arxiu Municipal)... i no diguem els grans plans urbanístics no realitzats: el de 1875 (que contemplava edificar a l'Escardívol, a l'actual plaça del Domènech, etc, etc), o el de 1965, en el qual també es preveia construir a la inundable zona de l'Escardívol.
"Proyecto de Reforma, mejora y ensanche del pueblo de Rubí", 1875 Arxiu Municipal de Rubí |
La història de l'evolució de la nostra ciutat es pot veure reflectida en els mapes, tant del Rubí que va ser com del que es pretenia ser.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada