dimarts, 19 de maig del 2015

Sortida als castells i esglésies de la Noguera


Aquest diumenge el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí i el Centre d'Estudis Rubinencs ha organitzat una nova sortida del cicle "Conèixer Catalunya".

S'ha efectuat un itinerari pel nord-oest de la comarca de la Noguera, seguint la carretera C-26, que discorre vorejant pel sud la Serra Llarga.

Es tracta d'una terra que va patir, en època medieval, les lluites entre tropes cristianes i musulmanes, i que, posteriorment, una vegada acabades totes les guerres de la nostra història, ha anat evolucionant cap a un lloc on l'agricultura de secà ha estat la principal protagonista de la seva economia.

En primer lloc, ens dirigírem al pantà de Santa Anna, que fa partíó entre les comunitats de Catalunya i Aragó (la Franja de Ponent), inaugurat el 1961. El petit poble d'Ivars de Noguera és el cap del municipi al qual pertany, Es tracta d'un nucli encinglerat on al campanar de la seva església, a l'igual que tots els de la comarca, anida una cigonya en el bon temps.

Despoblat de Boix, al costat del Pantà de Santa Anna

Seguint la carretera en direcció a Balaguer ens trobem amb Algerri, amb un castell d'origen musulmà que al segle XII caigué en mans dels cristians, història que es repeteix en moltes altres poblacions properes.

Algerri des del turó on s'aixeca el castell

El dinar el vàrem efectuar a Albesa, on, malauradament no poguérem visitar les restes de la vil·la romana del Romeral, que deixarem per una altra ocasió.

Per la tarda fèrem l'última parada a la imponent població de Castelló de Farfanya, que compta amb un conjunt monumental format pel castell i l'església de Santa Maria. Maluradament, està en un estat força degradat i seria molt convenient que d'adeqüés millor per a una tranquila visita, amb la instal·lació de panells informatius, l'ajardinament de la zona i un millor accés des del poble.

Vista de l'església de Santa Maria,
des del poble de Castellò de Farfanya

Per a més informació sobre les nostres excursions, no dubteu en posar-hos en contacte amb Jordi Vilalta (telèfon 600793022), que us atendrà sobre les properes sortides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada