dimarts, 16 de desembre del 2014

Per què un homenatge al Dr. Guardiet?

Quin és el motiu que ens porta a dedicar una de les tres exposicions sobre el 90 aniversari del Museu de Rubí a la figura del Dr. Guardiet?

A més a més de ser qui va crear un dels primers museus locals de Catalunya, no podem deixar de remarcar l'enorme tasca que l'ara beat va realitzar en pro de la cultura del Rubí de la primera meitat del segle passat.

El bust del Dr. Guardiet, a l'exposició sobre
la seva vida i obra a l'Auditori Vallhonrat

Va arribar a una població decaiguda, tant pel que fa a la part, diguem-ne espiritual, com a la pròpiament cultural. Des del seu càrrec de rector de la parròquia, creà noves entitats, entre elles l'Escola Parroquial de Nostra Senyora de Montserrat, el Casal Popular (que agrupava diverses associacions nascudes de la mà de l'infatigable mossèn), el Museu de Rubí, el Foment de la Sardana, l'Associació de Pessebristes, l'internacionalment reconegut Esbart Dansaire de Rubí, la "Schola Cantorum", la publicació "Endavant", Cultura Femenina... i impulsà d'altres com els Pomells de Joventut (possiblement el moviment juvenil català més important abans de la guerra incivil).

En aquest edifici va ser on es va ubicar, a la planta superior,
el primer Museu de Rubí. el 1924. També hi havia el Casal
Popular i les Escoles Montserrat des del 1921.

També efectuà una important reforma a l'església parroquial de Sant Pere, el 1927.

Malauradament, un escamot d'incontrolats acabà amb la seva vida el 1936.

El 2013 fou beatificat, conjuntament amb altres molts religiosos màrtirs, a Tarragona.

Podeu veure més detalls sobre la vida i les obres del Dr. Guardiet a l'exposició ubicada a l'Auditori Vallhonrat, fins al 31 de gener. Creiem que era just realitzar aquest homenatge a una de les persones que més ha fet per impulsar l'activitat cultural al Rubí del segle XX, deixant de banda anticlericalismes obsolets. Simplement es tracta de reconèixer la seva labor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada