Al Museu Municipal Castell es pot visitar l'exposició "Rubí. De la dictadura a la democràcia", fins al proper 25 de febrer.
Aquesta activitat és el resultat d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per l'historiador rubinenc Pere Ysàs. Aquest estudiós ha coordinat tot el treball de recerca de fonts orals i de documentació a diversos arxius, a fi de poder aportar els elements que han estat la base de l'exposició.
Aspecte de la inauguració. Font: www.diariderubi.com |
S'estructura en sis àmbits: Creixement i desequilibris, el Rubí franquista, la cultura crítica, la subversió, la mobilització rupturista i la configuració de la democràcia.
Entre els assistents a l'acte d'inauguració, on també hi era present l'alcaldessa de Rubí i el mateix Pere Ysàs, cal destacar algunes persones que havien viscut aquells anys decisius, com, els integrants del rubinenc Grup 64, que fou un dels col·lectius locals que, en l'àmbit cultural, es plantejaren la ruptura amb el règim. Entre ells cal destacar el fotògraf Josep Maria Roset, que va comparar la creació d'aquest Grup 64 amb la primavera de Praga.
Foto exposada a la mostra. Font: rubiinforma.com |
Està prevista l'organització de visites guiades de cara a centres educatius i altres col·lectius de la ciutat. Sembla ser també que s'editarà un catàleg.
Creiem que sempre és bo aquest tipus d'iniciatives procedents de l'administració local, si bé ens atrevim a "denunciar", si se'ns permet la paraula, una certa marginació de les entitats de Rubí que també dediquen els seus esforços a estudiar la nostra història. No obstant, felicitem a l'Ajuntament i a la Universitat Autònoma, concretament Pere Ysàs, el qual algunes vegades ha col·laborat amb nosaltres, per aquesta tasca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada